Željko Komšić
0

U posjeti selu Briševo

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetio je danas selo Briševo u općini Prijedor, gdje je prisustvovao obilježavanju 17. godišnjice masakra 68 civila hrvatske nacionalnosti.

U sklopu kampanje etničkog čišćenja u Bosanskoj Krajini, 25.jula 1992 godine, na lokalitetu sela Briševa, pripadnici bivše Vojske RS-a ubili su i masakrirali 68 civila hrvatske nacionalnosti.

Komšić je napomenuo da je ovaj zločin sastavni dio optužnice protiv haškog optuženika i bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića.

„To možemo zahvaliti Uredu za vezu sa Haškim tribunalom, koji radi pri mom kabinetu, a koji je prošle godine, nakon hapšenja Radovana Karadžića, dokumentovao i ovaj zločin“, istaknuo je Komšić u izjavi novinarima.

On se založio za procesuiranje svih odgovornih za počinjene ratne zločine tokom proteklog rata u BiH.

„Još mnogo zločina nije procesuirano pred pravosudnim organima BiH“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH uz mišljenje da su nadležne institucije zakazale.

“Postoji opća volja kod svih normalnih ljudi da ta priča bude što prije završena. Međutim, institucije su ispolitizovane i u toj politizaciji sve se rasplinjuje“, kaže Komšić i ipak ukazuje da treba vjerovati u pravdu i kada ona izgleda daleka i nedostižna.

Iznio je i stav da je BiH „prepuna sličnih mjesta kao Briševo, gdje su nevini životima platili ludilo zločina koje je vladalo u to vrijeme u BiH“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je još dodao i da ima još mnogo žrtava koje nisu pronađene, te i previše porodica koje nisu našle ni u tom smislu neki svoj smiraj.

Ipak, naglasio je, pravda polako stiže počinitelje zločina.

Mediji u RS-u su javili da je danas, na 17.godišnjicu zločina, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Briševu, služena i spomen misa.

U toj crkvi, čija je obnova završena prije mjesec dana kada je i blagoslovio biskup banjalučki Franjo Komarica, nalazi se i spomen-ploča sa imenima 73 civilne žrtve stradale u ljeto 1992. sa područja župe Stari Majdan, kojoj pripada i crkva u Briševu.

Prema riječima župnika Ilje Arlovića, na području Briševa je prije rata živjelo oko 360 žitelja.

Inače, programom posjete Briševu predsjedavajući Komšić je trebalo da u selu Gornji Agići posjeti Halimu Ibrahimović, kojoj su 20. jula.1992 godine pripadnici bivše Vojske RS, u sklopu kampanje etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva, ubili pet sinova i supruga, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Jakarina Kosa u septembru 2001. godine.