Pretres u Brizniku kod Zenice
240

FOTO / U porodičnoj kući nađene puške, nišani, dijelovi pištolja i meci

Piše: Elmedin Mehić
Foto: Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
Policijskoj stanici Crkvice upućena je 21. januara anonimna dojava da T.A. i H.A. iz Zenice u svojim kućama posjeduju nelegalno vatreno oružje i municiju.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Službenici Odsjeka kriminalističke policije u mjestu Briznik utvrdili su se da prijavljene osobe mogu dovesti u vezu sa vršenjem krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga i krivičnih djela imovinskih delikata te da su veoma često u društvu sa osobama iz kriminalnog miljea.

Pretresom porodične kuće, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata i putničkog motornog vozila, vlasništvo H. O., a koje koristi H. A., policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli dvije poluautomatske puške, dvije lovačke puške, jednu vazdušnu pušku, tri cijevi od pušaka, jednu cijev pištolja, 18 tromblonskih nastavaka za pušku, šest optičkih nišana za pušku, više dijelova pušaka i pištolja te oko 500 komada metaka raznih kalibara.

"Svi pronađeni predmeti i oružje su fotografisani i izuzeti sa mjesta pronalaska, dok su H. O. i H. A. lišeni slobode i privedeni u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada te im je određena mjera zadržavanja", navode iz Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK.

Nakon kompletiranja predmeta te poduzimanja drugih neophodnih mjera i radnji, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv H. O., rođenog 1953. godine, i H. A., rođenog 1985. godine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.