Bosanskopodrinjski kanton
0

U poplavama stradali privredni i turističko-ugostiteljski objekti

FENA
Goražde
Goražde
Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u poplavama su stradali i privredni te turističko-ugostiteljski objekti.

Prema prvim procjenama, najveće gubitke kada je riječ o privredi na području Goražda, pretrpjelo je Građevinsko poduzeće "Drina" čiji su objekti smješteni u naselju Luka.

"O kakvoj šteti je riječ ponajbolje ilustruje podatak da je uništena i mašina, jedina u ovoj regiji, za proizvodnju betonske galanterije u vrijednosti 250.000 KM. Imajući u vidu i sve ostale mašine i opremu koja je uništena, šteta je sigurno milionska", kazao je direktor GP "Drina" Hajrudin Vlajčić.

On je dodao da su uposleni u ovom poduzeću, na samo par sati prije ogromnog vala, uspjeli skloniti najveći dio voznog parka, te da se radi i na spašavanju administrativne građe iz uprave koja je također bila pod vodom.

Na desnoj obali Drine bila je ugrožena i imovina poduzeća "Centroprevoz" a zahvaljujući brzoj intervenciji uposlenih na vrijeme je spašen vozni park.

Poplavljeni su i pogoni privrednog subjekta "Sabix" a do najveće štete došlo je u dijelu magacina.

Ogromne štete pretrpjeli su i turističko-ugostiteljski objekti na području BPK-a.

Prema do sada raspoloživim informacijama, uz turistički kompleks "Ada" i restoran "Baša" u općini Foča-Ustikolina, stradala je i značajna imovina Hotela "Behar" u Goraždu.

Takođe ni od "Drinske bašte" vlasnika Dževada Ćulova nije ostalo ništa.

"'Drinska bašta' bukvalno je zbrisana po naletom nezapamćene vodene stihije. Ništa nisam uspio spasiti, a sve što je ostalo su sjećanja na ugodno vrijeme koje su građani ne samo ovog već i drugih dijelova BiH ali i šire, ovdje provodili", kazao je vidno potresen vlasnik Ćulov.