CIKBiH
0

U ponoć se zaključuje centralni birački spisak

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH), u skladu s Izbornim zakonom BiH, večeras u ponoć zaključuje centralni birački spisak.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Bajramović izjavila je Feni da CIK ima zakonsku obavezu da do 28. augusta objavi ukupan broj birača za predstojeće izbore i po izbornim jedinicama, odnosno općinama uzimajući u obzir sve kategorije birača.

Bajramović navodi da će se osobe koje poslije 21. augusta steknu punoljetsvo i prvi put vade CIPS-ovu osobnu kartu naći na dopunskom biračkom spisku, koji će CIK raditi nekoliko dana prije dana održavanja izbora i dostaviti općinskim izbornim komisijama.

Također, osobe koje poslije 21. augusta promijene mjesto prebivališta, naći će se na onom biračkom spisku gdje su imali prebavalište do tog datuma, što znači da ne mogu glasati za novu općinu prebivališta.

Bajramović navodi da je procjena da će na biračkom spisku biti više od tri miliona birača za glasanje na predstojećim lokalnim izborima, ali će CIK precizne podatke objaviti u narednom periodu.