BiH
0

U ponoć počinje izgradnja Akademije scenskih umjetnosti

FENA
Tačno u ponoć večeras će, uz prigodnu svečanost, na predviđenoj lokaciji na Skenderiji biti obilježen početak izgradnje buduće zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, potvrdio je danas za Fenu dekan ASU Zijad Mehić.

Projekt će pred zvanicama i gostima predstaviti premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić te najaviti skori početak izgradnje objekta.

Vlada Kantona Sarajevo glavni je investitor projekta te je za prvu fazu radova osigurala 2,5 miliona KM.

"Za promociju projekta nove zgrade Akademije iskoristit ćemo i svečanu atmosferu Sarajevo film festivala. Večerašnji će program predstavljati simboličnu najavu početka radova. Naime, pojedini administrativni poslovi još nisu završeni, što se učekuje u narednih nekoliko dana, kada bi i radovi trebali početi”, kazao je Mehić.

Zgrada Akademije imat će površinu od 5.500 kvadratnih metara, od čega 4.600 kvadratnih metara korisnog prostora za studente i nastavnike. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, kao što su mala i velika scena, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio te druge sadržaje.

Ukupni građevinski radovi na izgradnji objekta trebali bi iznositi oko 9,8 miliona KM. Trideset posto od tog iznosa bit će utrošeno na opremanje prostorija potrebnom tehnologijom.

Mehić je istakao da Vlada KS-a i Akademija očekuju da izgradnja nove zgrade ASU bude završena u naredne tri godine.

Kako bi trebala izgledati pogledajte ovdje.