Brojni zahtjevi
27

U ponedjeljak štrajk upozorenja srednjih škola HNK, neizvjestan početak naredne školske godine

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Koordinacija sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak 7. maja organizira štrajk upozorenja. Sindikati traže isplate po osnovu sudskih presuda, drugačiji način zasnivanja radnih odnosa, povećanje plate i porodiljskog, a navode i mogućnost generalnog štrajka.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK za Klix.ba kaže kako se mnogo toga "nakupilo" posljednjih godina kad je u pitanju status radnika u srednjoškolskom obrazovanju.

"Krajem prošle godine Vlada HNK donijela je odluku da se porodiljama smanjuje primanje na osamdeset posto. Iako nam je obećano da će ta odluka biti povučena, pola godine poslije ona je još uvijek na snazi", kaže Milić.

Zahtjevi sindikata obuhvataju i isplate tužbi iz 2013. godine.

"Sindikatu je neprihvatljivo da se uposlenici primaju svake godine do 15. jula kada im se raskida ugovor o radu, da bi opet bili primljeni 1. septembra. Tako u Srednjoj školi Čitluk imamo 37 ljudi radi na određeno vrijeme, a već sedam ili osam godina imaju punu normu. Vlada je se do sada 'vadila' da je to do nerada bivšeg direktora, ali on je otišao prije nekoliko godina", pojasnio je Josip Milić.

Traži se i povećanje plata od petnaest posto, a svi zahtjevi su, kaže Milić, prošli ankete članstva i dobili potpunu podršku.

"Svi članovi sindikata su se izjasnili za ovaj štrajk i da sindikat treba iskoristi sve zakonski predviđene mjera da dođe do ovih ciljeva. Nadam se da će nas Vlada pozvati i da nećemo morati koristiti radikalnije mjere od ovih. Mnoge stvari s ovom vladom smo dogovarali, tako da vjerujem da ćemo i ovo" kazao je Milić.

U slučaju neispunjenja zahtjeva naredni korak je generalni štrajk.

"Ako se ove zahtjevi ne riješe, onda najesen ne bismo počeli novu školsku godinu", zaključio je predsjednik Sindikata srednjih škola HNK.

Štrajk upozorenja je predviđen za 7. maj 2018. godine, u ponedjeljak, u svim srednjim školama na prostoru HNK, prvi čas prve i druge smjene.

Sindikati traže da se do kraja maja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. godine, da se prekine s praksom primanja radnika do 15.7., da se potpiše Okvirni sporazum o zbrinjavanju tehnološkog viška, poveća plaća za petnaest posto i da se isplata porodiljskog vrati na sto posto od plate.