Učitelju samo 44 KM više
19

U ponedjeljak štrajk u osnovnim školama u HNK: Vlada nas je prevarila

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vlada HNK povećala je plate uposlenima u osnovnim školama za pet posto, ali je to izvršila kroz povećanje osnovice, a ne izjednačavanje koeficijenta. Zbog toga i nekoliko drugih razloga u ponedjeljak je zakazan štrajk upozorenja.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK, na današnjoj konferenciji za medije kazao je kako je njegov sindikat, ali i Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja HNK, odlučio da se 11. februara (ponedjeljak) održi jednosatni štrajk upozorenja u svim osnovnim školama, a štrajkovat će se prvi čas u obje smjene.

Slavko Lauš (Foto: R. D./Klix.ba)
Slavko Lauš (Foto: R. D./Klix.ba)

"Pred izbore smo na korektan način dogovorili i potpisali kolektivni ugovor, ali razlog našeg bunta i štrajka je razočarenje odlukom vlade kako će se plate obračuvati. Kao grom iz vedra neba dođe obavijest da je povećana osnovica pet posto", kazao je Lauš, naglasivši da je vlada povećala za pet posto plate svima, ne samo njima.

Naglasio je kako povećanje osnovice prosvjetarima u osnovnim školama ne znači ništa, jer su razgovori išli u smjeru povećanja koeficijenta za pet posto te da se na taj način približe uposlenim u srednjim školama.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Povećanjem osnovice za pet posto učitelj je dobio 44 KM povišice, a oni u vladi koji imaju platu tri hiljade dobili su 150 KM. Ovako se samo povećala razlika u plaćama između osnovnih i srednjih škola", izjavio je predsjednik Sindikata učitelja.

Kazano je kako vlada ne poštuje kolektivni ugovor, kao ni Zakon o radu te da se najviše udara na najugroženiju grupu - spremačice koje dobijaju nižu platu od najniže koju zakon predviđa.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Oglasila se i Vlada HNK kazavši da najavljeni štrajk nema opravdanja te da se potpisivanjem kolektivnih ugovora koje vlada u cijelosti poštuje, uspjelo uz druge beneficije osigurati povećanje plaća prosvjetarima za najmanje 15 posto, koje se, u mandatu ove vlade, isplaćuju do desetoga, a ne krajem mjeseca kako je to ranije bila praksa.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Pored znatnog smanjenja broja učenika po školama i odjeljenjima, riješene su organizacijske sheme i mreža škola. Također, krenuli smo u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radnopravnog statusa uposlenika u školama te je u stalni radni odnos primljeno 320 radnika, a na adekvatan način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak za više od 200, tako da nijedan prosvjetni radnik nije ostao bez radnog mjesta iako ih značajan broj radi bez pune norme", stoji između ostalog u saopćenju Vlade HNK.