Utvrđuje se dnevni red
27

U ponedjeljak sjednica UO KCUS-a: Hoće li na stolu biti smjena Sebije Izetbegović?

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će održana u ponedjeljak, potvrđeno je za Klix.ba.
Iako je sjednica trebala biti održana sutra, donesena je odluka da se prolongira za ponedjeljak.

Naime, dnevni red sjednice još nije utvrđen te još nije poznato da li će jedna od tačaka biti opoziv generalne direktorice Sebije Izetbegović.

Podsjetimo, Vlada FBiH je 4. oktobra donijela odluku o smjeni Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a te je imenovala nove članove.

Za predsjednika UO KCUS-a izabran je doktor Benjamin Kulovac te članovi Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Pajić, Amel Pindžo, Dragan Stevanović, Elvir Ćatović, Dijana Štiljanin, Martina Grgić, Damir Šapina i Jasmin Šutković.

Danas se saopćenjem za javnost oglasio potpredsjednik FBiH Refik Lendo koji je kazao da će tražiti istragu nadležnog tužilaštva s ciljem utvrđivanja postojanja eventualne krivične odgovornosti onih koji su učestvovali u smjeni Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a za koju je kazao da je protivpravna.

Iz SDA su se protivili načinu izbora novog Upravnog odbora s obzirom na to da je UO sastavljen od nekih novih imena, ali i starih.

Naime, kantoni dostavljaju imena osoba koje žele da ih predstavljaju u UO KCUS-a, a s obzirom na to da iz nekih kantona nisu dostavljena nova imena, UO je samo reizabrao stare članove iz tih kantona. S obzirom na to da su novi članovi oni koje je predložila Trojka, a stari članovi su SDA-ovi jer oni nisu dostavili nova imena, njima je upitno kako UO može biti izabran dok ne dostave nove kandidate.