Loši odnosi
0

U ponedjeljak sjednica: Glavni zadatak komisije za međusobne odnose je pomiriti političare u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović zakazao je za sutra prvu sjednicu Komisije za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u RS.

Sjednica je zakazana u skladu s dogovorom postignutim na sastanku lidera parlamentarnih političkih partija, održanom na Čubrilovićevu inicijativu, 19. novembra u Narodnoj skupštini.

Političke partije predložile su svoje članove Komisije, a to su Siniša Karan (SNSD), Aleksandra Pandurević (SDS), Slobodan Nagradić (DNS), Igor Crnadak (PDP), Slobodan Protić (SP) i Vojislav Gligić (NDP).

Prvom sjednicom Komisije predsjedavat će predsjednik Narodne skupštine, a ni na prvi ni na sutrašnji sastanak nisu pozvani poslanici Koalicije "Domovina".

Opozicija u RS je 19.novembra predložila sporazum o principima političkog djelovanja i koordinacije, ali njegove odredbe u većem dijelu osporio je lider SNSD-a Milorad Dodik, kao i predstavnici drugih stranaka vladajuće većine.

U tom opozicionom dokumentu se, između ostalog, navodi da će izabrani funkcioneri stranaka kao i predstavnici stranaka neopozivo prekinuti svu međusobnu neprimjerenu, uvredljivu i svađalačku komunikaciju na svakom mjestu i svugdje gdje obavljaju poslove kao predstavnici stranaka ili izabrani i imenovani funkcioneri u institucijama i organima na svim nivoima vlasti.

Traže i potpuno poštivanje Poslovnika Narodne skupštine, Ustava i zakona bez izuzetaka te da se zakoni i odluke donose u redovnoj proceduri te, između ostalog, nepristrano i objektivno informisanje građana primjenom najviših profesionalnih standarda u javnim emiterima, što je i izazvalo najviše reakcija kod vladajućih.