BiH
0

U ponedjeljak sastanak radi ubrzanja operativnosti oporavka i razvoja Srebrenice

FENA
Do sredine sljedeće sedmice bit će usuglašen poslovnik o radu Komisije za kontrolu procesa javnih nabavki i utroška finansijskih sredstava i neophodna procedura za kontrolu tih procesa, zaključeno je danas na konstituirajućem sastanku ove komisije prema Programu oporavka i razvoja Srebrenice iz rezerviranih sredstava budžeta institucija BiH.

Sastanak je održan na inicijativu ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića radi ubrzanja početka provedbe tog programa, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Članovi Komisije su predložili otvaranje posebnih podračuna u budžetu institucija BiH i operativnog računa u Općini Srebrenica na koje će sukcesivno biti uplaćivana sredstva za provedbu Programa.

U ponedjeljak će u Općini Srebrenica biti održan sastanak sekretarijata spomenute komisije s općinskim načelnikom i njegovim suradnicima da bi projekt što prije postao operativan.

Zbog značaja da sav odobreni budžet dođe do krajnjih korisnika, bit će zabranjena bilo kakva administrativna finansijska izdvajanja unutar projekta.

Komisija će obaviti dodatne konsultacije s drugim akterima u ovom projektu i informirati Vijeće ministara BiH o potrebi određenih preciziranja kada su u pitanju nadležnosti pojedinih nosilaca aktivnosti u provedbi Programa oporavka i razvoja Srebrenice iz rezerviranih sredstava budžeta institucija BiH.

Vijeće ministara BiH je polovinom septembra imenovalo Komisiju za kontrolu procesa javnih nabavki i utroška finansijskih sredstava prema Programu oporavka i razvoja Srebrenice iz rezerviranih sredstava budžeta institucija BiH u iznosu deset miliona KM. U Komisiji su imenovani ministar Safet Halilović, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović i pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Franjo Markota.