{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Vase Todorovića

F
20.6.2008. u 11:19
0
0
U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Vase Todorovića
0
U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Vase Todorovića
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Vaso Todorović, koji se tereti za krivično djelo genocida, zakazano je za ponedjeljak, 23. juna, saopćeno je iz Suda BiH.
U optužnici se navodi da je optuženi Todorović, u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, sa namjerom da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica.

Prema navodima iz optužnice, Todorović je 12. jula 1995. godine učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara radi njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje, u optužnici Tužilaštva stoji da je optuženi 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone, te je učestvovao u provođenju kolone od više stotina zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Todorović je tom prilikom vršio stražu kako neko od napadnutih zarobljenika ne bi pobjegao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: