{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Vase Todorovića

F
20.6.2008. u 11:19
0
0
U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Vase Todorovića
0
U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Vase Todorovića
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Vaso Todorović, koji se tereti za krivično djelo genocida, zakazano je za ponedjeljak, 23. juna, saopćeno je iz Suda BiH.
U optužnici se navodi da je optuženi Todorović, u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, sa namjerom da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica.

Prema navodima iz optužnice, Todorović je 12. jula 1995. godine učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara radi njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje, u optužnici Tužilaštva stoji da je optuženi 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone, te je učestvovao u provođenju kolone od više stotina zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Todorović je tom prilikom vršio stražu kako neko od napadnutih zarobljenika ne bi pobjegao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: