{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Ante Kovača

F
4.4.2008. u 10:25
0
0
U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Ante Kovača
0
U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Ante Kovača
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Ante Kovač zakazano je za 7. april.
Optužnica Kovača tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima u optužnici, Ante Kovač je od aprila do kraja augusta 1993. godine na području općine Vitez, kao komandant Brigadne vojne policije "Viteške brigade“ Hrvatskog vijeća odbrane, izdavao naredbe vojnim policajcima i zajedno s njima vršio nezakonito lišavanje slobode i zatvaranje bošnjačkih civila.

Kako se u optužnici navodi, u prostorijama Radničkog univerziteta i Kino sale u Vitezu bilo je smješteno oko 250 osoba koje su držane u nehumanim uslovima. Zatvorene civile vojni policajci su izvodili na ispitavanja, te na prisilan rad na liniju razgraničenja između jedinica HVO-a i Armije BiH, izlažući ih opasnosti po život.

Tom prilikom, navodno, određeni broj zatvorenika je poginuo. U optužnici se navodi da je optuženi Kovać 18. aprila 1993. godine iz prostorija SDK izveo Bošnjakinju i odveo u zgradu zv. “Crnogorka” gdje ju je silovao.

Dalje se navodi da je optuženi Kovač 30. augusta 1993. godine silovao Bošnjakinju u prostoriji Doma kulture nakon čega joj je zaprijetio da će je ubiti ako to nekome kaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: