{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak prva sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Nikole Andruna

F
17.8.2007. u 11:25
0
0
U ponedjeljak prva sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Nikole Andruna
0
U ponedjeljak prva sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Nikole Andruna
Prva sjednica Apelacionog vijeća Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu protiv Nikole Andruna zakazana je za ponedjeljak, 20. augusta.
Pretresno vijeće je 14. decembra 2006. godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu, kojom je Nikola Andrun proglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

U presudi Pretresnog vijeća se, između ostalog, navodi da je Nikola Andrun u drugoj polovini 1993. godine u logoru "Gabela“, općina Čapljina, kao pripadnik brigade Hrvatskog vijeća obrane "Knez Domagoj“, u svojstvu zamjenika komadanta logora, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava.

Optuženi je mučio i učestvovao u mučenju zarobljenih civila, te je prema njima nečovječno postupao i primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

Optuženi je, između ostalog, zajedno sa još jednom osobom krajem septembra ili početkom oktobra 1993. godine iz logora "Gabela“ odveo jednog zatvorenika u Policijsku stanicu u Čapljini gdje je u njegovom psihičkom i fizičkom zlostavljanju i sam učestvovao.

Žalbe na presudu uložili su odbrana optuženog i Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: