{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak prva sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Nikole Andruna

F
17.8.2007. u 11:25
0
0
U ponedjeljak prva sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Nikole Andruna
0
U ponedjeljak prva sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Nikole Andruna
Prva sjednica Apelacionog vijeća Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu protiv Nikole Andruna zakazana je za ponedjeljak, 20. augusta.
Pretresno vijeće je 14. decembra 2006. godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu, kojom je Nikola Andrun proglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

U presudi Pretresnog vijeća se, između ostalog, navodi da je Nikola Andrun u drugoj polovini 1993. godine u logoru "Gabela“, općina Čapljina, kao pripadnik brigade Hrvatskog vijeća obrane "Knez Domagoj“, u svojstvu zamjenika komadanta logora, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava.

Optuženi je mučio i učestvovao u mučenju zarobljenih civila, te je prema njima nečovječno postupao i primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

Optuženi je, između ostalog, zajedno sa još jednom osobom krajem septembra ili početkom oktobra 1993. godine iz logora "Gabela“ odveo jednog zatvorenika u Policijsku stanicu u Čapljini gdje je u njegovom psihičkom i fizičkom zlostavljanju i sam učestvovao.

Žalbe na presudu uložili su odbrana optuženog i Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: