MUP TK dao saglasnost
0

U ponedjeljak protest studenata u Tuzli

FENA
Foto: RTVTK
Foto: RTVTK
Kako su propali prethodni protesti studenata okupljenih u neformalnu grupu "Studenti Tuzle, jedni za druge" zbog toga što nisu dobili saglasnost MUP-a TK, ova neformalna grupa studenata obavještava javnost da su ovoga puta dobili saglasnost MUP-a za protest koji će u ponedjeljak, 9. novembra, biti održani u Tuzli.

Protest počinje okupljanjem studenata od 8.30 do 9.30 u parku kod Bosanskog kulturnog centra Tuzla, gdje će sutra biti održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

"Ovim putem obavještavamo i podsjećamo širu javnost da studenti neće služiti nijednoj političkoj partiji, nijednoj nevladinoj organizaciji, a posebno ne Uniji studenata Univerziteta u Tuzli (UNTZ), koja, osim što nema mandat da predstavlja bilo kojeg studenta Univerziteta u Tuzli, nema ni potrebnu legitimnost. Legitimnost su izgubili kada su iznevjerili i naše povjerenje na posljednjim održanim protestima, 28. oktobra 2009., izmjenivši naše zahtjeve u svoje vlastite da bi njima ispunili svoje privatne ciljeve", navodi neformalna grupa studenata.

Budući da je Uniji studenata UNTZ TK mandat istekao u maju tekuće godine, sve odluke i dogovori u periodu nakon toga su nelegalno djelovanje. Studenti su zahtjeve adresirali Vladi Tuzlanskog kantona i Univerzitetu u Tuzli.

Zahtjevi Vladi TK-a: hitno stavljanje u funkciju i davanje na korištenje studentima kasarne "Husein-kapetan Gradaščević; smjena ministrice obrazovanja, hitna sanacija studentskog doma paviljon III i paviljon I; omogućiti studentima prostor za izvođenje kvalitetnije nastave, kao i upošljavanje većeg broja asistenata i profesora, za održavanje što kvalitetnijih predavanja i vježbi.