Dan filmske politike
5

U ponedjeljak potpisivanje koprodukcijskog kinematografskog ugovora između BiH i Francuske

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
U ponedjeljak, 13. augusta u Hotelu Evropa u Sarajevu bit će održan Dan filmske politike, u sklopu 24. Sarajevo Film Festivala. U jutarnjim satima održat će se panel diskusija na temu “Utjecaj filmskih festivala na ekonomiju, kulturu i društvo”.

Nakon diskusije uslijedit će potpisivanje koprodukcijskog kinematografskog ugovora između Francuske i Bosne i Hercegovine, prvog nakon 1974. godine.

Učesnici panel diskusije koja se održava na temu “Utjecaj filmskih festivala na ekonomiju, kulturu i društvo”, analizirat će rezultate nezavisne studije o ekonomskom, kulturnom i društvenom utjecaju Sarajevo Film Festivala, koju je provela britanska konzultantska kuća Olsberg SPI i čiji su rezultati nedavno objavljeni.

Studija je pokazala da je Sarajevo Film Festival ostvario prihod od 51,6 milion KM za lokalnu ekonomiju i zaposlenje za 1.385 ljudi. Ukupni ekonomski učinak aktivnosti SFF-a u 2017. godini iznosio je 10,3 miliona KM prometa i 99 radnika u ekvivalentu punog radnog vremena. Za svaku konvertibilnu marku (KM) javnih sredstava uloženih u Festival ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreskih prihoda. Uz to svojim aktivnostima SFF daje ključan doprinos razvoju filmske industrije na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi, pozitivno utječe na međunarodnu percepciju Bosne i Hercegovine, a kod građana stvara jak osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici. Na ovom panelu će se diskutovati o rezultatima studije i razmotriti dalje razvojne perspektive. Govornici su Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Andrew Barnes (Olsberg.SPI), Khaldun Sinno (zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini), Guillaume Rousson (ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini). Moderator panela je Jovan Marjanović, Sarajevo Film Festival.

Cilj sporazuma između je povećanje kinematografske saradnje između Republike Francuske i Bosne i Hercegovine i promovisanje zajedničke filmske industrije ovih dviju zemalja. Novi ugovor će zamijeniti dosadašnji iz 1974. godine i stvoriti savremeni pravni okvir za kinematografsku saradnju u skladu s propisima filmske industrije u svijetu primjenjiv u Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Ugovor će potpisati H.E. Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Svečanost potpisivanja koprodukcijskog kinematografskog ugovora između Francuske i Bosne i Hercegovine bit će održana u ponedjeljak, 13. augusta u 13 sati u Hotelu Evropa.