BiH
0

U ponedjeljak počinje Međunarodna naučna konferencija istraživača genocida

FENA
U ponedjeljak 9. jula na Ilidži počinje rad sedme Međunarodne naučne konferencije istraživača genocida (IAGS).

Tema konferencije je: "Pravovremeno reagiranje na genocid - istraživanje genocida i njegova prevencija". Organizator je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava - Sarajevo.

Konferencija će okupiti više od 400 vodećih akademskih autoriteta iz BiH i svijeta koji se bave istraživanjem holokausta, genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Aktivno će učestvovati i studenti, što je prvi slučaj u historiji ovakvih skupova.

Za 11. juli su predviđeni odlazak u Srebrenicu, posjeta Memorijalnom centru u Potočarima, uključivanje u ceremonijal sahrane žrtava genocida sigurnosne zone UN-a Srebrenica iz jula 1995. te prisustvo ekshumaciji jedne od masovnih grobnica.

Najavljeni skup će, kako je saopćeno iz Instituta, biti do sada najmjerodavnija naučna verifikacija genocida koji je počinjen u BiH, ujedno najsnažnija završna riječ za istinu o karakteru "sukoba" u periodu 1991.-1995, jer je IAGS krovna institucija svjetske nauke u toj oblasti.

Sedma međunarodna naučna konferencija istraživača genocida bit će održana u hotelu Hollywood na Ilidži u 14.30 sati. Njen rad se završava 14. jula.