Hadžići
0

U ponedjeljak počinje ekshumacija ratnih žrtava

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih osoba iz Hadžića dobilo je usmeno obećanje iz Instituta za nestale osobe u BiH da će u ponedjeljak, 15. novembra, započeti ekshumacija posmrtnih ostataka iz novootkrivene masovne grobnice na lokaciji Đurđevača udaljenoj između tri i četiri kilometra od Hadžića.

To je za agenciju Fena izjavila danas Ferida Nišić iz Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba iz Hadžića.

Informaciju je potom potvrdila Lejla Čengić, portparolka Instituta, preciziravši u izjavi za agenciju da će ekshumacija zaista započeti u ponedjeljak u 8 sati.

Ovim vijestima prethodio je sastanak Udruženja porodica nestalih Hadžićana održan 10. novembra, nakon što je nekoliko dana prije toga na Đurđevači uočena plitka grobnica s više skeleta.

Porodice su na sastanku zatražile hitnu ekshumaciju i prethodno osiguravanje lokacije, kao i to da iskopavanjem bude obuhvaćen širi rejon zbog indicija da teren skriva posmrtne ostatke više desetina osoba.

Pretpostavka je da su to civilne žrtve - mještani Donjih Hadžića, Binježeva, Musića i šireg rejona, koji su se pokušali domoći slobodne teritorije, ali su naišli na položaje srpske vojske, rekla je Ferida Nišić.

Na uočenoj lokaciji već je vidljiv potresan prizor - skeletni ostaci, dijelovi odjeće i dječija igračka..., jer posmrtni ostaci leže plitko ispod zemlje.

U pitanju su najmanje tri osobe, ako se procjenjuje samo prema onome što se trenutno vidi, naveli su oprezno nakon sastanka od 10. novembra iz Udruženja porodica nestalih Hadžićana mada su uvjereni da je broj ukopanih znatno veći.

Ferida Nišić je rekla da su porodice zasad zaštitile skelete drvećem da ne bi došli u kontakt sa životinjama na tom području.