BiH
0

U ponedjeljak novi sastanak pravnih eksperata Vlade RS-a i OHR-a

FENA
Pravni eksperti Vlade Republike Srpske i OHR-a održat će u ponedjeljak 19. novembra u Sarajevu novi sastanak u vezi s odlukom visokog predstavnika, potvrdila je Ljiljana Radetić, glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a.

To će biti četvrti sastanak pravnih eksperata Vlade RS-a i OHR-a, a na dosadašnjim nisu usaglašeni stavovi koje zastupaju obje strane.

Iz OHR-a je jučer saopćeno da čekaju odgovor pravnih eksperata RS-a na tekst pravnog tumačenja odluka koje je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak donio 19. oktobra, dok je Džerard Selman, ministar pravde RS-a i šef ekspertskog tima Vlade RS-a, kazao da se prvo mora riješiti status odluke visokog predstavnika pa tek onda dati njeno pravno tumačenje.

Naglasio je i da od OHR-a još nije zvanično stiglo odbijanje, kako je objavljeno u medijima, Prijedloga dopuna Odluke o donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koje su OHR-u uputili pravni eksperti RS-a. I Vlada RS-a je danas saopćila da su netačne tvrdnje da RS nije odgovorila na OHR-ove prijedloge, navodeći da je činjenica da su pravni stručnjaci iz RS-a intenzivno uključeni u razgovore s OHR-ovim ekspertima i da su predložili način da se dopuni odluka visokog predstavnika, ali je OHR taj prijedlog odbacio.