BiH
0

U ponedjeljak nastavak razgovora o reformi policije

NINA
Razgovori o reformi policijskih struktura u BiH nastavit će se u ponedjeljak, 12. septembra u 16 sati u zgradi Vlade RS-a, saopšteno je danas iz Vlade RS-a.

U razgovorima o reformi policije sudjelovat će pregovarački timovi Vlade RS-a, Vlade FBiH, Vijeća ministara BiH, Distrikta Brčko, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na posljednjim razgovorima o reformi policije, koji su prekinuti u srijedu u Sarajevu, postignut je dogovor o formiranju jedinice za implementaciju reforme policije, koja će, kako je najavio državni premijer Adnan Terzić, biti formirana odlukom Vijeća ministara.

Uoči petih po redu pregovora o reformi policije koji će se održati u Banjoj Luci, predstavnici pregovaračkog tima Vlade RS-a ostali su pri svojim stavovima. Traže da javna sigurnost ostane na razini entiteta, a samim tim i da dio proračuna, odnosno finansiranja policijskih struktura u BiH bude na entitetima.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown upozorio je jučer da ističe vrijeme preostalo za postizanje sporazuma o reformi policije kako bi BiH prije desete godišnjice Daytona mogla dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.