BiH
0

U ponedjeljak nastavak prekinute sjednice Skupštine KS-a

FENA
Osma radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) koja je u četvrtak prekinuta, bit će nastavljena u ponedjeljak, 24. oktobra, najavljeno je danas iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Sjednica je jučer prekinuta kod druge tačke dnevnog reda kada su zastupnici trebali da se izjašnjavaju o Prijedlogu zakona o koncesijama, o kojem je rasprava obavljena i trajala je više od tri sata.

Cilj donošenja zakona je, kako je kazao ministar privrede KS-a Rusmir Sendić da se postavi transparentan i jasan pravni okvir za upravljanje koncesijama. Pojasnio je i da se ugovor o koncesiji zaključuje na određeno vrijeme s tim da period ne može biti kraći od pet godina i ne duži od 30 godina.

Osim o ovom zakonu zastupnici bi trebali da razmatraju i Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu, čijim donošenjem će biti stvoreni uvjeti za bolji privredni ambijent u KS-u.

Na sjednici će biti razmatran i Nacrt zakona o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadom kao i prijedlozi odluka o zaduženju kod Razvojne banke Federacije BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prijedlogom odluke o zaduženju kod EBRD-a predviđeno je da se Kanton zaduži 16.500.000 eura za finansiranje Projekta gradskih saobraćajnica, dok je Prijedlogom odluke o zaduženju kod Razvojne banke FBiH predviđeno zaduženje od 5.000.000 KM.

Ovim novcem bit će finansirano nekoliko projekata među kojima su sanacija tramvajske pruge, rješavanje imovinskopravnih odnosa u industrijskim zonama Ilijaš, Hadžići, Vogošća i Ilidža te projekti energetske efikasnosti u obrazovanju.