Banja Luka
0

U ponedjeljak konferencija o zemljotresnom inženjerstvu

FENA
Međunarodna konferencija o zemljotresnom inženjerstvu bit će otvorena u ponedjeljak filmom o Banjoj Luci u vrijeme zemljotresa i danas.

Na ovom skupu, koji se održava u povodu 40. godišnjice katastrofalnog banjalučkog potresa, bit će predstavljena 82 rada.

Prema riječima direktora Zavoda za izgradnju RS-a Čede Savića, u radu Konferencije učestvovat će seizmolozi iz Banje Luke, Skoplja, Beograda, kao i njihove kolege iz SAD, Kine, Rusije, Indije, Gruzije, te seizmološki stručnjaci iz Italije, Španije, Francuske, Austrije, Bugarske, Rumunije, Grčke i Turske.

"Od 95 prijavljenih radova, naučni komitet je izabrao 82, čiji će autori biti prisutni u Banjoj Luci 26., 27. i 28. oktobra", naglasio je Savić.

On je dodao da su zbornici radova, koji su već pripremljeni, edukativnog karaktera, da su štampani na srpskom i engleskom jeziku i da će služiti fakultetima, institutima, graditeljima i svima onima koji se bave ovom tematikom.

"Sigurno je da se Banja Luka i danas oporavlja od zemljotresa, jer su njemu uništene mnoge građevine, po kojima je grad bio prepoznatljiv. Zemljotres je odnio 15 ljudskih života, a bilo bi ih i više da se 26. nije desio prvi udar, koji je upozorio na razorno pomjeranje tla, koje se i dogodilo dan kasnije. Ovaj zemljotres je bio jedna od prekretnica u istoriji Banja Luke", kazao je gradonačelnik tog grada Dragoljub Davidović.

On je podsjetio i na veliku solidarnost, koju su prije četiri decenije pokazali svi gradovi bivše Jugoslavije, ali i regiona i svijeta.

"Nakon 40 godina ovo je prilika da još jednom zahvalimo svima onima koji su pomogli da se Banja Luka ponovo izgradi", kaže Davidović.

Tokom trajanja ovog skupa, 27. oktobra, bit će položeni i vijenci ispred spomen-sata na Trgu Krajine, te otvorena izložba o banjalučkom zemljotresu, koja je pripremljena uz pomoć Arhiva RS-a.

Organizator Konferencije je Grad Banja Luka, a saorganizatori banjalučki Zavod za izgradnju i Institut za zemljotresno inženjerstvo i seizmologiju iz Skoplja.

Kao podsjećanje na katastrofalne zemljotrese, koji su 1963. i 1969. godine zadesili Skoplje i Banju Luku, Muzej grada Skoplja i Muzej savremene umjetnosti RS-a zajednički su organizirali i izložbu pod nazivom "Solidarnost" u Muzeju savremene umjetnosti RS-a.

Organizatori ovom izložbom žele da odaju poštovanje i zahvalnost za nesebičnu ljudsku dobrotu i duhovno i materijalno darivanje stradalima u zemljotresima u Skoplju i Banjoj Luci, čije tragove i danas baštinimo.

Izložba "Solidarnost" bit će otvorena do 15. novembra ove godine.