{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


U ponedjeljak izricanje presude Bajriću i Tokiću zbog isticanja zastave s ljiljanima

Klix.ba
4.11.2018. u 21:54
582
318
U ponedjeljak izricanje presude Bajriću i Tokiću zbog isticanja zastave s ljiljanima
582
U ponedjeljak izricanje presude Bajriću i Tokiću zbog isticanja zastave s ljiljanima
U Osnovnom sudu u Banjoj Luci u ponedjeljak će biti izrečena presuda predsjedniku Bošnjačkog pokreta Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću zbog isticanja zastave RBiH s ljiljanima 22. maja 2015. godine.
U procesu koji je trajao tri godine Okružno tužilaštvo i njihovi svjedoci pokušali su dokazati da su Tokić i Bajrić prilikom press konferencije u centru Banje Luke povodom dana prijema RBiH u UN istakli ratnu zastavu Armije RBiH i time izazvali krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje, pokušavajući istaknuti dominaciju jednog naroda naspram drugih.

"Optuženi su pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015., oko 12 sati, u Srpskoj ulici u Banjoj Luci, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992.”, objavljeno je na internet stranici Okružnog tužilaštva Banja Luka, koje je podiglo optužnicu.

Međutim, u završnoj riječi na posljednjem ročištu postupajuća tužiteljica je promijenila tekst optužnice i zatražila izricanje presude i kazne zatvora između 3 do 15 godina, zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine, te oduzimanje zastave sa ljiljanima.

Nakon presude Tokić i Bajrić će održati press konferenciju ispred Suda u Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: