U planu dvije sjednice
62

U ponedjeljak imenovanje novog v.d. direktora KCUS-a ukoliko Gavrankapetanović ne dobije saglasnost

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sjednica privremenog Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na kojoj bi trebao biti izabran novi vršilac dužnosti direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH bit će održana u ponedjeljak, potvrđeno je za Klix.ba.
Za v.d. direktora predložen je doktor Nedžad Firdus, koji bi nakon šest mjeseci na ovoj funkciji trebao zamijeniti Alena Pilava.

Član Upravnog odbora KCUS-a doc. dr. Jasmin Šutković rekao je u razgovoru za Klix.ba da će do imenovanja v.d. direktora doći ukoliko Vlada FBiH na sjednici u ponedjeljak ne bude dala saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića.

Šutković naglašava da Upravni odbor neće poništiti konkurs, a na čemu insistira Vlada FBiH, s obzirom na to da federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac odbija dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića.

Na dnevnom redu sjednice UO KCUS-a se ne nalazi tačka koja se odnosi na imenovanje v.d. direktora te će se o tome glasati pod tačkom "Razno" ukoliko Vlada FBiH ostane pri ranijem stavu.

"Sjednica Vlade FBiH će biti održana prije naše sjednice i tu očekujemo očitovanje federalnog ministra i vlade po našem zahtjevu i na osnovu toga ćemo znati hoćemo li imenovati novog v.d. ili ćemo imenovati Ismeta Gavrankapetanovića. U ponedjeljak nećemo poništiti konkurs, nas četiri ili pet neće glasati za tu opciju, tako da nema većine", kaže Šutković.

Dodaje da Vlada FBiH ne može poništiti konkurs te da to ovlaštenje ima Upravni odbor.

"Ovdje se ne radi o Ismetu nego o spinu da je nešto loše urađeno, prvo se tražila dlaka u jajetu u uvjerenjima, zatim u konkursu i ostalo je da je najbezbolnije da se poništi konkurs. Ja se samo pitam šta ćemo onda sa onih 20 godina kada su konkursi isti bili. Što se njima Ismet ne sviđa je neka druga stvar", rekao je Šutković.

Uputio je riječi zahvalnosti Pilavu koji je pristao da do sada bude v.d. direktora i istakao da nema puno ljudi koji žele prihvatiti tu funkciju koja sa sobom nosi puno obaveza, a ipak je riječ o ograničenom vremenskom periodu.

"Što se tiče kandidatura jedino je Ismet imao ispravnu dokumentaciju. Uvjerenje, koje se kasnije ispostavilo da je validno, dokazuje njegov magistarski. Svi ostali kandidati koji imaju certifikate nisu ih ovjerili kako ih nalaže Ministarstvo", kazao je Šutković.