BiH
0

U podne ispred Katedrale mirni protest protiv krzna

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru kampanje protiv krzna započete 30. novembra, danas ispred sarajevske Katedrale u 12 sati, bit će održani mirni protest u okviru Svjetskog petka bez krzna ili World Fur Free Friday, gdje će aktivisti Prijatelja životinja u BiH na simboličan način prikazati brutalnost svjetske krznarske industrije, žive životinje oderane za potrebe proizvodnje krzna.

World Fur Free Friday - 27. novembra 2009. cijeli svijet je na ovaj dan podigao glas za sve one koji to ne mogu činiti za sebe.

Zbog praznika, BiH se svijetu priključuje sedam dana kasnije, odnosno danas ispred sarajevske Katedrale, na Trgu fra Grge Martića, glasno protestujući protiv najokrutnije industrije danas, krznarske industrije, saopćeno je danas iz Prijatelja životinja BiH.

Više od 55 miliona životinja, širom svijeta biva na najokrutniji način tretirano, uzgajano, hvatano u zamke, ubijano pesticidima, inekcijama u srce, električnim šokovima od 220 volti, gušenjem plinom, a u najvećem slučaju živo oderano zbog njihovog krzna.

Samo u Kini se oko 5.000 pasa i mačaka dnevno, potpuno živo dere, bez anestezije, uspavljivanja ili omamljivanja, kako bi se njihovo krzno našlo na našim kragnama, rukavima, šeširima, torbama i slično. Ova industrija predstavlja najstrašniju od svih drugih, navodi se u saopćenju.