{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U planu razmatranje ostanka stranih sudija i tužilaca

F
16.9.2009. u 08:05
0
0
U planu razmatranje ostanka stranih sudija i tužilaca
0
U planu razmatranje ostanka stranih sudija i tužilaca
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi danas na sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra Izvještaj o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjenje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za period od 15. jula do 7. septembra ove godine.
Predviđeno je razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Donošenjem ovih izmjena Zakona Bosna i Hercegovina ispunit će još jedan uvjet za liberalizaciju viznog režima i uskladiti legislativu u ovoj oblasti i rješenja u zemljama EU.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Predloženim zakonom definirano je da popis bude proveden od 1. do 15. aprila 2011. godine.

Predviđeno je da u podatke o stanovništvu prilikom popisa, uz osnovne lične podatke, budu uključeni i državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest, invalidnost, informacije o zaposlenosti, mjesto stalnog boravka, podaci o izbjegličkom ili statusu raseljene osobe te pitanje imaju li se takve osobe namjeru vratiti u mjesto odakle su raseljene.

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH nije podržala načela predloženog zakona.

U prijedlogu dnevnog reda sjednice su i izvještaji komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH.

Nakon što na prošloj sjednici predloženi zakoni, kojima se definira mandat međunarodnih sudija i tužilaca, nisu dobili potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika iz RS-a, upućeni su Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Predstavnički dom bi, između ostalog, u prvom čitanju trebao razmatrati Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH. Predloženi amandman predviđa da se u Ustavu BiH briše član kojim je definirano da „naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: