|

U Pionirsku dolinu stižu ponude za kupovinu lama, jelena, labudova...

U Pionirsku dolinu stižu ponude za kupovinu lama, jelena, labudova...
17
Piše: E. S. H.
8.1.2015. u 17:45
85
komentara
17

dijeljenja
U Pionirsku dolinu stižu ponude za kupovinu lama, jelena, labudova... Foto: EPA
Građani su zainteresovani za kupovinu životinja iz zoološkog vrta Pionirska dolina, a koje je KJKP Park odlučilo prodati u cilju oslobađanja prostora za nabavku novih vrsta.
Kako nam je rekao veterinar Vedad Škapur, građani su zainteresovani za kupovinu životinja, a stižu i ponude.

"Imamo posjetioce koji dolaze da vide životinje, zovu telefonom i raspituju se. Građani koji žele kupiti neke od životinja imaju priliku pogledati ih u Pionirskoj dolini do 14. januara, a prodaja i preuzimanje životinja će biti obavljeni 16. januara", podsjetio je Škapur.

Životinje koje prodaju se mogu uzgajati kao domaće. Prodaja uključuje jedno škotsko govedo, tri labuda, četiri lame, dva ponija i 14 jelena lopatara.

Veterinar Škapur nam je rekao da će svako ko kupi životinju potpisati izjavu u kojoj će se obavezati da će životinji osigurati adekvatan prostor u skladu sa potrebama te životinjske vrste.

"Mi ćemo ostati u kontaktu sa tim ljudima i ako im bude bilo šta trebalo mi ćemo im pomoći. Prilikom kupovine će svako dobiti matične knjige životinje, jelovnike, veterinarske certifikate i uputstvo kako će se brinuti o životinji. Prije samog transporta će se životinjama izvaditi krv i sve provjeriti, pa će tek onda biti prebačena u novo stanište", ispričao nam je veterinar Pionirske doline.

Životinje imaju svoju vrijednost koja je karakteristična za svaku vrstu i neće se prodavati ispod osnovne cijene, a ukoliko ne bude adekvatnih ponuda u zatvorenim kovertama, životinje neće ni bit prodate.

Ono što napominju iz Pionirske doline je da posjetioci neće ništa izgubiti, osim što će umjesto 11 gledati sedam lama ili umjesto 15, 10 jelena lopatara. Životinje koje se prodaju nemaju specifične jelovnike kao egzotične životinje, već se o njima mogu brinuti građani.

U Pionirskoj dolini čekaju liste Evropske unije o tome koje će životinje biti dostupne ove godine za obogaćivanje zoološkog vrta. Ponuda će biti stavljena na web stranicu, a o tome koje životinje će obogatiti ponudu Pionirske doline odlučit će građani glasanjem.

Uprava preduzeća će 16. januara otvoriti koverte sa ponudama građana, nakon čega će biti odlučeno kome će životinje pripasti, a o tome će odlučiti petočlana komisija koju formira uprava preduzeća Park. Životinje će biti transportovane kada za to budu adekvatni vremenski uslovi.
Prijavi grešku


Komentari (85)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...