|

U Pionirsku dolinu stigli ogromni američki bizon, berberske ovce, mare i rakuni

U Pionirsku dolinu stigli ogromni američki bizon, berberske ovce, mare i rakuni
101
S.H.P.
24.6.2019. u 22:36
67
komentara
101

dijeljenja
U Pionirsku dolinu stigli ogromni američki bizon, berberske ovce, mare i rakuni Foto: Facebook
Iz Zoološkog vrta iz Beograda u "Pionirsku dolinu" večeras je stigao je ogromni, mladi američki bizon koji je težak čak 500 kg. Osim njega stigle su i berberske ovce, mare i rakuni.
Ove životinje od večeras su stanovnici "Pionirske doline" zahvaljujući uspješnoj saradnji sarajevskog i beogradskog zoološka vrta. Beogradski zoo vrt trudi se novim životinjskim vrstama obogatiti sarajevski rekreativo-zabavni centar.

Oba zoološka vrta u kandidatskom su statusu EAZA (Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarija), koja omogućava razmjenu životinja i međusobnu razvojnu podršku.

"Novom pošiljkom koja je jutros iz Beograda krenula put Sarajeva, naša 'Pionirska dolina' postala je bogatija za dvije nove životinjske vrste. Američki bizon, mužjak, star tek nekoliko godina nova je vrsta i do sada nije bio poznat posjetiocima sarajevske, zelene oaze. Inače se radi o ugroženoj životinjskoj vrsti, koja osim u zoološkom vrtovima Evrope, jedino se može vidjeti u rezervatima u Sjevernoj Americi. U Americi njihova porodica broji tek nešto više od 1.000 životinja, jer je u 19. i 20. vijeku gotovo istrijebljena lovom zbog mesa i krzna", stoji u obavještenju na Facebook stranici KJKP "Park".

Američki bizon, berberske ovce, mare i rakuni novi stanovnici Pionirske dolineNajljepša pošiljka upravo je iz Beograda...

Posted by KJKP Park Sarajevo on Monday, June 24, 2019

Sa Kalimegdana u "Pionirsku dolinu" stigao je i par berberskih ovaca.

"Mala, preslatka mara sarajevskog zoološkog vrta upravo je dobila i novo društvo, četiri beogradske koje su zajedno doputovale u svoj novi sarajevski dom. Poklon beogradskog zoološkog vrta je i četveročlana porodica američkih rakuna koju su se već pridružili svojim rođacima u Sarajevu. Za sve životinje, čiji smještaj u nove domove je upravo završen, već su spremne čekale, rekonstruisane nastambe pored Koševskog potoka", piše na Facebook objavi.

Životinje će narednih dana proći i karantinski tretman, ali će ih već sutra posjetioci moći vidjeti u njihovim novim domovima.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...