|

U Pionirskoj dolini Sarajevo utvrđeno prisustvo ptičije gripe

U Pionirskoj dolini Sarajevo utvrđeno prisustvo ptičije gripe
54
Klix.ba
28.2.2017. u 15:48
36
komentara
54

dijeljenja
U Pionirskoj dolini Sarajevo utvrđeno prisustvo ptičije gripe Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Na području zoološkog vrta u sklopu Pionirske doline danas je laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu dijagnostičkom pretragom utvrdila prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5 kod dva labuda.
U ovom trenutku se vrši laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Najvjerovatnije je ponovo riječ o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Evrope, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju.

Tim povodom održan je sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti u proširenom sastavu s predstavnicima nadležnih kantonalnih službi i u ovom trenutku se provode mjere sanacije žarišta u skladu sa odredbama legislative na snazi.

U skladu s do sada prikupljenim informacijama i načinom držanja, bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom s divljim migratornim pticama. Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine ponovo obaviještava sve vlasnike peradi da pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

Nadležna tijela će nastaviti s provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...