BiH
1

U petak otvaranje nove zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru

FENA
Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svečano otvaranje nove zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko 3 miliona maraka, bit će upriličeno u petak, 6. decembra, a otvorit će je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.

Istaknuto je kako je nova zgrada, s ukupno 2 920 metara kvadratnih, medresi donijela optimalne uslove za odgojno obrazovni rad i smještaj učenika: 11 savremeno opremljenih učionica s multimedijalnom opremom, info i kabinet prirodnih nauka, fitnes salu, internat za smještaj učenica, novu kuhinju i restoran sa 120 mjesta, administrativne prostorije, radio-studio i drugo.

Direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru Seid Eminović kazao je kako su prvi radovi na novoj zgradi medrese započeli 2006./2007. godine, da bi u septembru ove godine Karađoz-begova medresa uselila u svoj novootvoreni objekat. Medresa je u ovoj školskoj godini u novu zgradu primila 269 učenika u 11 odjeljenja.

Veliki doprinos u izgradnji i opremanju nove zgrade, kazao je Eminović, dali su Svjetska islamska banka i Turska razvojna agencija- TIKA, koji su ujedno i najveći donatori.

Opremanje medrese podržali su brojni donatori iz zemlje i inostranstva, brojni vakifi iz Mostara i drugih dijelova BiH.

Eminović je naglasio kako bi u narednom peridu trebali biti realizovani i neki drugi projekti: Centar za učenje Kur'ana sa Centrom za usavršavanje nastavnog osoblja, formiranje mediteranske botaničke bašče u saradnji s Agromediteranskim fakultetom u Mostaru, te izgradnja fiskulturne dvorane sa bazenom i dodatnim sportskim sadržajima.

Svečanom otvaranju nove zgrade medrese prisustvovat će, kako je istaknuto, veliki broj domaćih i inostranih gostiju.

Karađoz-begova medresa u Mostaru nastala je davne 1557. godine i jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija u BiH.

Medresa je, kazao je Eminović, vijekovima uspješno radila, dala velikane koji su pružili ogroman doprinos u razvoju islamske i opšte misli, posebno kod Bošnjaka na ovim prostorima, da bi u izmijenjenim okolnostima, sa dolaskom drugačijih sistema bila ugašena 1918. godine. Medresa je ponovo reaktivirana 1995. godine, a svoj obnovljeni rad je započela u sali Muftijstva mostarskog. Do izgradnje nove zgrade, škola je bila smještena na više lokacija.