{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U petak otvaranje nove zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru

F
4.12.2013. u 16:58
1
22
U petak otvaranje nove zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru
1
U petak otvaranje nove zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru
Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svečano otvaranje nove zgrade Karađoz-begove medrese u Mostaru, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko 3 miliona maraka, bit će upriličeno u petak, 6. decembra, a otvorit će je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.
Istaknuto je kako je nova zgrada, s ukupno 2 920 metara kvadratnih, medresi donijela optimalne uslove za odgojno obrazovni rad i smještaj učenika: 11 savremeno opremljenih učionica s multimedijalnom opremom, info i kabinet prirodnih nauka, fitnes salu, internat za smještaj učenica, novu kuhinju i restoran sa 120 mjesta, administrativne prostorije, radio-studio i drugo.

Direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru Seid Eminović kazao je kako su prvi radovi na novoj zgradi medrese započeli 2006./2007. godine, da bi u septembru ove godine Karađoz-begova medresa uselila u svoj novootvoreni objekat. Medresa je u ovoj školskoj godini u novu zgradu primila 269 učenika u 11 odjeljenja.

Veliki doprinos u izgradnji i opremanju nove zgrade, kazao je Eminović, dali su Svjetska islamska banka i Turska razvojna agencija- TIKA, koji su ujedno i najveći donatori.

Opremanje medrese podržali su brojni donatori iz zemlje i inostranstva, brojni vakifi iz Mostara i drugih dijelova BiH.

Eminović je naglasio kako bi u narednom peridu trebali biti realizovani i neki drugi projekti: Centar za učenje Kur'ana sa Centrom za usavršavanje nastavnog osoblja, formiranje mediteranske botaničke bašče u saradnji s Agromediteranskim fakultetom u Mostaru, te izgradnja fiskulturne dvorane sa bazenom i dodatnim sportskim sadržajima.

Svečanom otvaranju nove zgrade medrese prisustvovat će, kako je istaknuto, veliki broj domaćih i inostranih gostiju.

Karađoz-begova medresa u Mostaru nastala je davne 1557. godine i jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija u BiH.

Medresa je, kazao je Eminović, vijekovima uspješno radila, dala velikane koji su pružili ogroman doprinos u razvoju islamske i opšte misli, posebno kod Bošnjaka na ovim prostorima, da bi u izmijenjenim okolnostima, sa dolaskom drugačijih sistema bila ugašena 1918. godine. Medresa je ponovo reaktivirana 1995. godine, a svoj obnovljeni rad je započela u sali Muftijstva mostarskog. Do izgradnje nove zgrade, škola je bila smještena na više lokacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: