Dobre vijesti
0

U petak moguća prva tranša novca iz stand by aranžmana

FENA
Vlada Federacije BiH donijela je u srijedu na sjednici u Sarajevu odluku tehničke naravi a odnosi se na prihvatanje aktuelnog stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), izjavio je na pres-konferenciji održanoj u toku sjednice ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Ova odluka dolazi uoči sutrašnje sjednice izvršnih direktora u MMF-u, a Bevanda očekuje da će u petak na račun Centralne banke biti doznačena prva tranša novca iz aranžmana za Bosnu i Hercegovinu.

"Ali mi nećemo moći raspolagati sredstvima dok ne izvršimo rebalans budžeta", napomenuo je ministar.

Bevanda je informacije o stand-by aranžmanu saopćio na pres-konferenciji kao dobru vijest prema njegovom mišljenju i dodao da su već od same naznake da će biti postignut sporazum s MMF-om počela da se otvaraju mnoga vrata od kojih se nudi novac.

U tom kontekstu je spomenuo mogućnost koju je otvorila Vlada Austrije da se aneksom odgovarajućeg sporazma s tom zemljom regulira dodatnih 50 miliona eura podrške.

Bevanda je kazao i da je federalna vlada na današnjoj sjednici načelno usaglasila apliciranje za novac za finansiranje dijela Koridora 5-C iz odgovarajućeg fonda Saudijske Arabije koja se i ranije dokazala kao prijateljski naklonjen partner Bosni i Hercegovini.

Projekt završetka i opremanja bolnica i zdravstvenih ustanova uz finansijsku pomoć tog saudijskog fonda već je upućen u parlamentarnu proceduru, napomenuo je.

On je novinarima saopćio danas još jednu informaciju, a odnosi se na Vladino utvrđivanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću.

Tim tekstom je predviđeno da 50 posto novca koji pripada FBiH od prometa Lutrije BiH bude raspoređeno za finansiranje programa koji razvijaju amaterski sport, pomažu u rješavanju problema invalidnih osoba, u borbi protiv ovisnosti, kao i za promociju socijalne i humanitarne djelatnosti, kulture i tehničke kulture, obrazovanja i odgoja mladih (izvan institucija) te promociju i razvoj civilnog društva.

Nacrtom je također predviđeno da uplatna mjesta igara na sreću budu povezana preko centralnog servera s Poreznom upravom FBiH.