Isti odnosi snaga
10

U petak konstituirajuća sjednica Skupštine HNK: HDZ i SDA vode glavnu riječ

Piše: R. D.
Zgrada Skupštine u ulici Jakova Baruha Španca (Foto: R. D./Klix.ba)
Zgrada Skupštine u ulici Jakova Baruha Španca (Foto: R. D./Klix.ba)
U skupštinske klupe sutra u deset sati prvi put će sjesti 30 zastpunika novog saziva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. O tome koliko će vremena trebati za formiranje vlade niko i ne želi govoriti, ali pred zastupnicima je sigurno veliki posao.

Uobičajeni partneri u vlasti HDZ i SDA bez problema bi mogli formirati vladajuću većinu. Iako se spekulira i o različitim scenarijima, bez obzira na to kad do toga dođe, Vlada HNK bi trebala izgledati slično ovoj koja je u tehničkom mandatu.

Amir Šelo iz SDA bio je zastupnik u Skupštini HNK i prethodne četiri godine. Osvojio je povjerenje građana na oktobarskim izborima, a od novog saziva Skupštine očekuje dobru volju svih, da bez obzira na to iz koje političke stranke dolaze, rade za dobrobit građana.

"Očekujem da će tokom naredne četiri godine prevladavati pozitivna energija i kompromis na svim stranama, jer je upravo to ono što birači očekuju od nas. Duboko se nadam da će svi izabrani predstavnici zakonodavne vlasti HNK, a kada bude okončano formiranje novog saziva, odgovorno i savjesno obavljati svoj posao. Posebno se želim osvrnuti na činjenicu da Skupštinu u novom sazivu očekuje veliki posao, od donošenja zakona, programa, planova, finansijskih dokumenata, do usklađivanja propisa, u skladu s postignutim dogovorima kroz mehanizam koordinacije. Nadam se da ćemo u novom sazivu postići dogovor po pitanju usklađivanja Ustava Kantona s Ustavom Federacije BiH, a pogotovo u dijelu ravnopravnosti naroda i upotrebe službenih jezika i pisama", kazao je za Klix.ba Amir Šelo.

Šelo kaže i kako ga naročito raduje činjenica da novi saziv Skupštine HNK ima 14 žena, od kojih očekuje kvalitetne inicijative i prijedloge u budućem radu, baš kao i od ostalih kolega.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH i zastupnik u novom sazivu Skupštine HNK, kaže kako od konstituirajuće sjednice ne očekuje ništa posebno, ali da je ključno pitanje popuna Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Konstituirat će se radna tijela u skladu s Poslovnikom i ništa više. Govoriti o bilo čemu drugome u ovom trenutku je bespredmetno, dok god ne znamo na koji će se način riješiti problem popune Doma naroda. Također, insistirat ćemo na tome da se svi razgovori vezani za formiranje vlasti direktno vežu za odnose koji će se graditi u Srednjoj Bosni. Što se tiče HRS-a, mi ćemo u novom sazivu biti tzv. konstruktivna opozicija. Na nama je da radom i djelovanjem opravdamo glasove koje smo dobili na izborima", izjavio je Raguž.

U novom sazivu Skupštine HNK koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a imat će 13 zastpnika (Nevenko Herceg, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Đuro Prkačin, Julineta Jurić, Damir Džeba, Slavko Bilić, Vera Konjevod, Milica Pehar, Marija Bošković, Andrea Pehar i Stana Burić), SDA osam (Šerif Špago, Irma Memidžan, Ajdin Teletović, Elvedin Grcić, Alisa Hajdarović, Edis Džino, Amir Šelo i Mejrima Hasić), SDP tri (Aner Žuljević, Vesna Saradžić i Ismet Lulić), Hrvatsko zajedništvo dva (Marija Bešker i Ivan Odak), SBB dva (Kenan Memić i Nermin Vrtić), DF jednog (Selma Drljević) i HRS jednog (Slaven Raguž).