BiH
0

U petak isplata akontacija bivšim pripadnicima OSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO-PIO) će sutra , 13. januara bivšim pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH isplatiti akontacije u iznosu najniže redovne penzije koju spomenuti zavod isplaćuje korisnicima, a riječ je o iznosu od 310,71 KM.

Spomenuti iznos primit će ukupno 1.442 bivša pripadnika OSBiH čije je stalno prebivalište na području Federacije BiH. Sredstva potrebna za prvu isplatu iznose 448.072,66 KM, navodi se u priopćenju Federalnog zavoda za penziono osiguranje.

Vlada Federacije osigurala je spomenuti iznos novca za bivše pripadnike Oružanih snaga, koji čekaju na početak isplate penzija , a koje će se finansirati iz budžeta BiH za razdoblje od tri mjeseca tj. za decembar, januar i februar.

Inače, u skladu sa sporazumom kojega su 30. decembra 2011. potpisali potpredsjednik Doma naroda BiH Sulejman Tihić i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić s predstavnicima Udruženja otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje će, na osnovu odluka Vlade Federacije BiH, sutra isplatiti akontacije, stoji u saopćenju.