{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Parlamentu prihvaćen Hećin prijedlog mjera za zeničku Željezaru

F
4.9.2007. u 18:17
0
0
U Parlamentu prihvaćen Hećin prijedlog mjera za zeničku Željezaru
0
U Parlamentu prihvaćen Hećin prijedlog mjera za zeničku Željezaru
Nakon cjelodnevne poslaničke rasprave o ugovoru iz 2004. godine koji se odnosi na privatizaciju Željezare Zenica, današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena isključivo ovoj temi, okončana je u poslijepodnevnim satima prihvatanjem zaključaka koje je predložio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.
On je napomenuo da su zaključci usaglašeni sa Sindikatom Mittal Steela d.d. Zenica, a to je aktuelni većinski vlasnik, odnosno pravni subjekt nastao u procesu privatizacije Željezare.

Prihvaćenim Hećinim zaključcima Federalna vlada je zadužena da potpiše aneks privatizacijskog ugovora iz 2004. godine i produži vrijeme uspostave pune integralne proizvodnje u Mittal Steelu čiji rezultat treba da budu od dva, do dva i po miliona tona čeličnih proizvoda te zapošljavanje 4.000 do 4.500 radnika. U aneksu ugovora treba, ako je moguće, predvidjeti instrumente za obezbjedjenje ugovornih obaveza (bankarska garancija i drugi instrumenti), zaključeno je također.

Drugim prihvaćenim zaključkom Federalna vlada je zadužena da posredstvom svog Ministarstva energije, rudarstva i industrije te Ministarstva za rad i socijalnu politiku zajedno s predstavnicima Sindikata Mittal Steala Zenica, u pregovorima s poslodavcima u Mittal Stealu obezbijedi ispunjenje svih preuzetih obaveza iz socijalnog paketa reguliranog ugovorom i utvrdi štetu po Federaciju nastalu eventualno zbog nepokretanja integralne proizvodnje.

Pregovore treba početi najkasnije do 10. septembra ove godine, kako bi Sindikat Mittal Steala mogao da se očituje o najnovijem generalnom štrajku radnika, najavljenom za 13. septembar ove godine u kompaniji.

Vlada FBiH također je zadužena da insistira na provođenju mjera zaštite okoliša kako bi bili osigurani sigurniji i zdraviji uvjeti rada zaposlenih.

Posljednjim zaključkom koji je predložio ministar Hećo, a prihvatila većina poslanika federalnog Predstavničkog doma, Vlada je zadužena da prati izvršenje ugovorenih obaveza uz detaljnu analizu dospjelih ugovornih obaveza u skladu s pozitivnim propisima FBiH, kao i odredbama ugovora te da najmanje jednom u šest mjeseci informira o tome Parlament.

Današnju vanrednu sjednicu u Parlamentu o privatizaciji zenicke Željezare inicirali su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) - Sefer Halilović. Iz SDP-a je pritom saopćeno da su se poslanici ove stranke odlučili na taj korak nakon što su od novinara uspjeli dobiti ugovor o privatizaciji iz 2004. godine koji federalna vlada nije davala na uvid Parlamentu i javnosti i pored insistiranja iz ove stranke u više navrata.

Ugovor je, prema ocjeni SDP-a, skandalozan. Nisu ispoštovane propisane obaveze, a umjesto predviđenog novog zapošljavanja, u Željezari je bilo i novih otpuštanja radnika.

Istovremeno je Sindikat Mittal Steala najavio generalni štrajk nezadovoljnih radnika u ovoj kompaniji za 13. septembar ove godine uz osnovni radnički zahtjev da cijena njihove netosatnice bude povećana i da ne smije biti manja od 2,5 KM. Radnici također između ostalog traže bolju radnu sigurnost u Željezari.

Iako su SDP i BPS - Sefer Halilović bili inicijatori današnje sjednice, poslanici su većinom glasova odbili zaključke, predložene zajednički iz ovih stranaka, uporedo s Hećinim zaključcima.

SDP-e i BPS su između ostalog predlagali da Vlada FBiH najkasnije do 1. oktobra ove godine napravi analizu izvršenja privatizacijskog ugovora od 2004. godine i dostavi je Parlamentu FBiH s prijedlogom mjera za prevazilaženje posljedica neizvršenja ugovora, s posebnim akcentom na pokretanje integralne proizvodnje u zeničkoj kompaniji.

Trazeno je također i da nadležne državne institucije ispitaju štetnost potpisivanja i realizacije tog ugovora te poduzmu adekvatne zakonske mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: