BiH
0

U Parlamentu odbijene predložene mjere SDP-a i BPS-a za reviziju privatizacije u FBiH

FENA
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu poslanici nisu dali većinsku podršku mjerama koje su predložili poslanički klubovi Socijaldemokratske partije (SDP) i Bosanskohercegovačke patriotske stranke- Sefer Halilović (BPS), obrazlažući da te mjere treba da doprinesu ozdravljenju privatizacijskog procesa u Federaciji.

Te dvije političke stranke predlagale su sada već odbijenim mjerama donošenje zakona o reviziji privatizacijskog procesa te usvajanje zakonske regulative o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Predlagano je također da Vlada FBiH posebnim zakonom, u narednim etapama privatizacije, kako kod jednog broja komercijalnih, tako i kod javnih kompanija iz nadležnosti Federacije BiH, za svakog punoljetnog građanina besplatno osigura prijenos dijela dionica do visine od 10 posto dioničke glavnice.

Elektroenergetski sektor i rudnike treba isključiti iz privatizacije, a privatizaciju telekomunikacionog sektora treba provesti fazno, s tim da u prvoj fazi treba prodati maksimalno do 30 posto kapitala, predlagali su SDP i BPS -Sefer Halilović.

Nezadovoljan ishodom današnjeg glasanja, poslanički Klub SDP-a najavio je pres-konferenciju koja će biti održana u zgradi Parlamenta tokom sjednice Predstavničkog doma.

Klub SDP-a, zajedno s Klubom Bosanskohercegovačke patriotske stranke -Sefer Halilović inicirao je sazivanje ove vanredne sjednice u Parlamentu.

Tačka dnevnog reda u čijem su okviru odbijene predložene mjere naslovljena je kao Problematika privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH od 1998. godine do danas s prijedlogom mjera za daljnje aktivnosti u ovom procesu.