{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U parlamentu FBiH u utorak vanredna sjednica

F
FENA
16.4.2008. u 15:30
0
0
U parlamentu FBiH u utorak vanredna sjednica
0
U parlamentu FBiH u utorak vanredna sjednica
Nakon što je Federalna vlada utvrdila jučer prijedloge za izmjenu određenih zakona i federalnog budžeta kojima najavljuje stabiliziranje aktuelne problematike demobiliziranih boraca, Parlament Federacije, odnosno Predstavnički dom, već danas je za 22. april u Sarajevu najavio svoju vanrednu sjednicu na kojoj će po hitnom postupku razmatrati predložene Vladine mjere.
Prema najavi iz Parlamenta, na dnevnom redu Predstavničkog doma 22. aprila će biti izmjene i dopune aktulenih zakona o pravima demobiliziranih boraca FBiH i zakona o pripadnosti javnih prihoda te prijedlozi za izmjenu ovogodišnjeg federalnog budžeta, kao i Zakona o izvršenju budžeta.

Najavljene izmjene zakona o demobiliziranim borcima Vlada je obrazložila potrebom osiguranja stabilnog i redovnog finansiranja mjesečne novčane naknade za ovu boračku populaciju.

"Slijedom dogovora s kantonalnim premijerima i ministrima finansija, izmjenama je propisano da sredstva potrebna za ovu svrhu osiguravaju kantonalne službe za zapošljavanje u visini 50 posto svojih ukupnih prihoda ostvarenih od doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a razliku potrebnih sredstava Federacija i kantoni, preraspodjelom udjela sredstava s jedinstvenog računa u korist funkcija Federacije u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Za povratnike u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH isplata će se u cijelosti vršiti iz sredstava koja osigurava Federalni zavod za zapošljavanje.

Dopunom Zakona je regulirano da će se ove novčane naknade isplaćivati na osnovu rješenja kantonalnih službi za zapošljavanje, a resorno ministarstvo za provedbu ovog zakona je Federalno ministarstvo rada i socijalne zaštite", saopćila je Federalna vlada nakon jučerašnje sjednice.

Utvrđujući prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda, navela je da se one odnose na koeficijente raspodjele prihoda od indirektnih poreza na jedinstvenom računu koji pripada Federaciji.

Predloženo je, naime, da se od ukupno pripadajućih prihoda FBiH s jedinstvenog računa, privremeno izdvajaju prihodi za finansiranje naknada demobiliziranim nezaposlenim borcima, u visini 3,05 posto na teret koeficijenata FBiH i kantona.

Ostatak sredstava raspoređuje se za finansiranje funkcija Federacije 34,93 posto i za finansiranje funkcija kantona 49,7 posto.

"Na ovaj način osigurava se da općine i direkcije cesta ne učestvuju u finansiranju Zakonom ustanovljenog prava na naknade nezaposlenim demobilisanim borcima, nego samo Federacija i kantoni (s istim ućešćem), i to privremeno do važenja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a to je u periodu od tri godine. Znači, privremeni koeficijenti izdvajanja prihoda od 3,05 posto važili bi do 2010. godine", saopćeno je jučer sa sjednice Federalne vlade.

Tada je utvrđen i prijedlog za izmjene ovogodišnjeg federalnog budžeta, da bi se, obrazloženo je, osiguralo provođenje izmjena i dopuna Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Planirano je, naime, povećanje ukupnih prihoda u budžetu FBiH za 76 miliona KM koje omogućava predloženi privremeni koeficijent u prijedlogu zakona o raspodjeli javnih prihoda od 3,5 posto.

Na rashodovnoj strani budžeta planirana je nova pozicija u istom iznosu koji će biti distribuiran prema spiskovima zavoda za zapošljavanje kao nedostajući novac za naknade nezaposlenim borcima.

Shodno ovoj izmjeni, utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2008. godinu, a u njemu je propisan način transferiranja 76 miliona KM, obrazloženo je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: