Ured za reviziju
6

U Parlamentu FBiH saslušanja predstavnika federalnih preduzeća, fondova i zavoda

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U zgradi Parlamenta Federacije BiH danas će biti saslušani predstavnici javnih preduzeća, fondova i zavoda koje je revidirao Ured za reviziju institucija Federacije BiH u 2015. godini.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH 2015. godine revidirao je ukupno 51 federalni subjekt, a pored toga dodatno su urađene i četiri revizije učinka. Nakon objavljivanja izvještaja saopćeno je da su u cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, transparentnosti trošenja javnih sredstava i unapređenja finansijskog poslovanja izdali 754 preporuke federalnim subjektima.

Ured za reviziju institucija FBiH istakao je da su na osnovu prikupljenih revizionih dokaza utvrđeni najznačajniji pogrešni prikazi, propusti i napravilnosti, među kojima su planiranje javne potrošnje bez strateških dokumenata i realnih potreba, stvaranje rashoda i izdataka u većem iznosu od ostvarenih prihoda i primitaka te nepoštivanje zakonskih propisa vezanih za penziono-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i finansiranje fonda solidarnosti.

Negativno mišljenja dobilI su Budžet FBiH, Srednjobosanski kanton, Unsko-sanski kanton, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona 10, Grad Sarajevo, Grad Mostar, Općina Prozor-Rama, JU Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, JP Željeznice FBiH, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i Federalni zavod za PIO.