BiH
0

U Parlamentu FBiH burna rasprava o poslovanju RTVFBiH

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je burna rasprava povodom izvještaja Ureda za reviziju BiH koji se odnosi na prošlogodišnje poslovanje Javnog servisa Federalne Radio-televizije.

Članica parlamentarne komisije za reviziju Suada Hadžović bezuspješno je tražila da se ova rasprava odgodi za narednu sjednicu jer komisija u kojoj djeluje ova poslanica nije sasvim kadrovski popunjena.

U izvještaju je između ostalog konstatiran prošlogodišnji gubitak RTV-a FBiH od blizu 25 miliona KM.

Predsjednica parlamentarne komisije za informisanje Aida Čikić (Stranka za BiH) optužila je direktora RTVFBiH Jasmina Durakovića za niz poslovnih i finansijskih propusta koji su, prema njenom mišljenju, zajedno s propustima nekih Durakovićvih saradnika, doveli do negativnog salda i do pada rejtinga ove medijske kuće.

Čikić je navela da je Duraković odgovoran za ulaganje velikih suma novca Federalne radio-televizije u filmske projekte, a naročito za film “Nafaka”, kao i za druge zahvate iza kojih, kazala je, stoje druge producentske kuće, a među njima i kuća FIST čija je suvlasnica Durakovićeva supruga Angelina.

Čikić je posebno govorila o uredniku Informativno-političkog programa FTV-a i uredniku TV emisije “60 minuta” Bakiru Hadžioemeroviću. Njega je između ostalog optužila za velike nepotrebne troškove u realizaciji ove emisije u vidu skupih hotelskih noćenja novinara saradnika Damira Kaletovića koji za potrebe emisije često boravi na terenu, a nerijetko izvan BiH.

Čikić je za Durakovića, Hadžiomerovića i direktora sektora za ljudske resurse u FTV-u Mirsada Ćatića –Čuperka kazala da obavljaju funkcije protivno Zakonu o sukobu interesa.

Poslanica Amila Alikadić-Husović (SBiH) također je navela niz optužbi na račun Durakovića i Bakira Hadžiomerovića i dodala da je materijalna dubioza - najveća dubioza u ovoj medijskoj kući u kojoj, navela je, uposlenici nemaju ni redovne plaće.

Aida Čikić i Amila Alikadić-Husović prigovorile su također da se RTVFBiH ne može pohvaliti stručnošću, profesionalizmom i objektivnošću pojedinih svojih novinara.

Poslanik Nedžad Polić (Stranka demokratsk akcije) također smatra da profesionalizam nije jača strana FTV-a. Prema njegovim navodima, to je iskusio lično jer je o njemu govoreno negativno u 17 emisija, a dobio je sudski spor, pokrenut protiv ove TV kuće, kao i povjerenje građana na izborima. Neprofesionalizam ipak najviše šteti samom FTV-u, zaključio je Polić.

Odgovarajući na ove optužbe, direktor RTVFBiH Jasmin Duraković, za parlamentarnom govornicom je dozvolio mogućnost da se eventulano može govoriti o novinarskim propustima, o čemu se, dodao je, razgovara i unutar kuće, ali s ciljem da se dobije najbolji mogući profesionalni rezultat.

“Tražimo najbolji put i ne govorimo da nema propusta novinara. I oni su živi ljudi”, kazao je između ostalog Duraković, navodeći primjer novinara kojem je lično ukazao na propust iako je taj uposlenik imao i mnogo dobrih profesionalnih učinaka.

Prema Durakovićevim tvrdnjama, u RTVFBiH, koja je nastala na osnovu dejtonskog ustrojstva BiH, dubioze su naslijeđene ranijih godina, a iskazani gubitak u revizorskom izvještaju od blizu 25 miliona KM najviše su uslovila ulaganja preduzimana kupovinom i vlastitom produkcijom sa željom da se dobije kvalitetan program i osigura veći marketinški prihod. Od marketinga cjelokupne TV produkcije u BiH, sada najviše ostvaruje RTVFBiH, a preraspodjelom dobija četvrtinu, kazao je.

Program FTV-a trenutno je najgledniji u Federaciji, a informativni najgledniji u cijeloj BiH. Ukupna gledanost programa je zadovoljavajuća na nivou BiH, kazao je Duraković jer FTV, prema njegovom mišljenju, dijeli rejting na tom nivou sa TV PINK.

Prema njegovom objašnjenju, problemi RTVFBiH uslovljeni su i neriješenom zakonskom regulativom iz ove oblasti na nivou Federacije koja bi trebalo da uredi osnivčka i druga prava i obaveze RTVFBiH kao javnog servisa.

U proteklih pet godina RTVFBiH je više od 80 miliona KM proslijedila za razvoj RTV sistema BiH, dodao je.

Činjenicu da se on potpisuje kao producent iza filmskih i drugih projekata objasnio je time da je na FTV došao kao novinar, autor i kreativac. Kazao je i da će u kući čiji je direktor treba da bude isplaćena posljednja izostala plaća te da isplata bude redovna.

Za ovu tačku dnevnog reda prijavljeno je još diskutanata.U toku je pauza koju je proglasio predsjedavajući Doma Safet Softić, kazavši da nije očekivao da će rasprava o ovoj problamatici trajati toliko dugo.

Poslanicima Predstavničkog doma predstoji i rasprava na ovoj sjednici o stanju u zavidovićkoj kompaniji "Krivaja"