BiH
8

U Parlamentu BiH sutra glasanje za ukidanje spornih naziva ulica u Mostaru

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH smatra da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH treba na sutrašnjoj sjednici uputiti jasnu poruku da je protiv afirmiranja protagonista i sljedbenika ustaške zločinačke politike, kao i da Mostar i Bosna i Hercegovina neće nikada odustati od antifašizma i antifašističkih vrijednosti.

Kako je saopćeno danas iz SDP-a, na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su u okviru 15. tačke dnevnog reda glasali o inicijativi poslanika SDPBiH Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena zvaničnika fašističke NDH: Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Tom prilikom su, kako se navodi, poslanici HDZ-a i SDS-a glasali za opstanak naziva ulica koje nose imena po dokazanim ustaškim zločincima koji su direktno odgovorni za masovna stradanja Srba, Jevreja, Roma, kao i velikog broja antifašista Hrvata i Bošnjaka.

SDP BiH smatra da Grad Mostar ima dovoljno velikana kojima se Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi drugi građani mogu ponositi. Takvi velikani su svojim humanim djelima zadužili i Mostar, i Bosnu i Hercegovinu, i civilizirani svijet i po njima bi se trebale zvati ulice Grada Mostara, a ne po funkcionerima fašističke i marionetske NDH.

"Također, ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su građani Mostara u Drugom svjetskom ratu dali ogroman doprinos u antifašističkoj borbi i da je to jedan od gradova koji je dao najveći broj narodnih heroja. Mostar ne treba da ima nazive ulica ustaških funkcionera koji su, pored ostalih zlodjela, stvorili pravni i politički okvir za progon Srba, Jevreja, Roma, antifašista i svih onih koji se nisu uklapali u viziju rasno i etnički čiste NDH. Mostar je dio Bosne i Hercegovine, a ne bivše marionetske i fašističke NDH. U Mostaru, kao i u drugim gradovima, ne smije biti mjesta za retrogradne, fašističke i ekstremne pojave. Fašistima i zločincima nije mjesto na tablama ulica Mostara. Mostarske ulice trebaju nositi imena ljudi koji trebaju biti pozitivan primjer mladima, a ne po sljedbenicima ustaške ideologije", navodi se u saopćenju.