Nagrađeni muškarci
113

U Parlamentarnoj skupštini BiH uručena priznanja za doprinos ravnopravnosti u 2017. godini

Klix.ba
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u organizaciji Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH, uručena su priznanja osobama koje su svojim radom i zalaganjem u prošloj godini doprinijele ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnom, regionalnom ili državnom nivou.

Pri donošenju odluka o dodjeli priznanja za doprinos ravnopravnosti spolova u prošloj godini, rečeno je, posebno se cijenio stvarni utjecaj, djelovanje i rezultati u sredinama u kojima dobitnici priznanja žive i rade.

Također, naročito su uzeta u obzir raznovrsna polja na kojima dobitnici nagrada djeluju, kao poslova i aktivnosti koje su provodili. Važno je bilo izabrati i osobe koje će i u budućnosti biti ambasadori rodne ravnopravnosti i prepoznatljive figure na koje bi se građani mogli ugledati, poručeno je prilikom dodjele priznanja.

Prva nagrada za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini dodijeljena je novinaru i televizijskom voditelju televizije N1 Nikoli Vučiću. Kako je istaknuto, Nikola Vučić kao novinar koristi svaku priliku da rodnu ravnopravnost stavi na "dnevni red", odnosno, program televizije N1, odnosno da pitanja koja se tiču rodne ravnopravnosti prezentira i ističe u javnom diskursu na pravi način. Izravnu korist od njegove aktivnosti, pravih i relevantnih informacija, rečeno je, ima cijela bh. javnost, kao i istraživači koje ove tema zanima i koji bi se i dalje njome željeli baviti, a posebno žene kojih se tiču teme koje je gospodin Vučić obradio, poput rodno zasnovanog nasilja ili odnosa teologije prema ženama.

Drugu nagradu dobio je izvršni direktor prvog i najvećeg regionalnog foruma inovacija "Sarajevo Unlimited" Senad Alibegović putem kojeg je nastojao promovisati BiH kao zemlju inovacija talenta i poduzetništva, ali i integrisati komponentu ravnopravnosti spolova. Stoga, kako je rečeno, njegov utjecaj imao je najviše promotivnog djelovanja te je utjecao na terminologiju i predstavljanje pozitivnih praksi sudjelovanja žena u svim oblastima u kojima je, inače, njihovo sudjelovanje minimalno ili stigmatizirano.

Nastavnik informatike iz Druge osnovne škole "Srebrenik" Nedim Delić dobitnik je treće nagrade za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini. Tokom dodjele, istaknuto je da je Delić već dvije godine zaredom povodom Međunarodnog dana sudjelovanja djevojčica u informacijsko-komunikacionim tehnologijama, organizovan okrugli stol pod nazivom "Djevojčice i ITC".

Zaključcima sa okruglih stolova, rečeno je, neizravno se utječe na uvođenje načela ravnopravnosti među spolovima u odgojno-obrazovni rad u školi, čime se mijenja stereotipna odgojno-obrazovna praksa, dok se istovremenim neposrednim radioničkim radom sa učenicama, te medijskom promocijom realiziranih aktivnosti, pozitivno utječe na samopouzdanje i osnaživanje volje kod učenica za obrazovanjem u informacionim tehnologijama.

Nakon uručenja priznanja, poručeno je da Povjerenstvo naročito zadovoljstvo izražava što su sve tri nagrade uručene muškarcima, što ukazuje na činjenicu da se i muškarci sve više angažuju i doprinose na polju rodne ravnopravnosti.