BiH
1

U parlamentarnoj proceduri zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina

FENA
U Federaciji Bosne i Hercegovine u parlamentarnoj proceduri je Nacrt zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina.

Osnovni cilj je osiguravanje zakonskih pretpostavki za nastavak geoloških istraživanja nafte i plina, obrazložila je Vlada kao predlagač teksta.

Nepostojanje zakonske regulative iz ove oblasti prouzročilo je zastoj u otkrivanju i utvrđivanju komercijalnih ležišta ugljovodonika te mogućnosti uvođenja investitora, domaćih i stranih, zainteresiranih za istraživanje i eksploataciju na ovim prostorima, navedeno je također.

Geološka istraživanja i eksploatacija u FBiH regulirani su postojećim zakonom o geološkim istraživanjima te Zakonom o eksploataciji, ali se ne definišu uvjeti i metodologija istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao ni pravo na koncesije u ovom segmentu, obrazloženo je također.

Od regionalnih zemalja, zakon koji reguliše istraživanje i eksploataciju nafte i plina jedino je donijela Vlada Crne Gore.

Ostale susjedne zemlje se pri istraživanju i eksploataciji koriste zakonima o geološkom istraživanju te o eksploataciji, navode iz Federalne vlade.