Potvrdio CIK
5

U parlamentarnim klupama entiteta i države uskoro sedam novih zastupnika

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine konstatovala je danas prestanak mandata zastupnicima koji su podnijeli ostavke u zakonodavnim organima vlasti zbog imenovanja u novi saziv Vijeća ministara BiH, ali i donijela odluke o dodijeli mandata novim zakonodavcima na različitim nivoima vlasti.

U skladu s važećim zakonskim propisima, prestanak mandata zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske konstatovan je Zoranu Tegeltiji koji je izabran za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Umjesto njega, mandat u entitetskoj skupštini dobio je Milan Kovač iz SNSD-a.

CIK BiH je konstatovao prestanak mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staši Košarcu koji je imenovan za novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Mandat je ponuđen idućem kandidatu s liste SNSD-a, a to je Lazar Prodanović.

Prodanović je izabran za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, tako da će se u roku od tri dana morati izjasniti da li ostaje delegat u Domu naroda PSBiH ili će preuzeti mandat zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH. Prema nezavničnim informacijama, Prodanović će ostati na trenutnoj funkciji, a CIK će u tom slučaju mandat dodijeliti idućoj kandidatkinji s liste SNSD-a Ljubici Milanović iz Trebinja.

Također, ostavku je u Vijeću naroda RS-a podnio Dževad Mahmutović koji je izabran za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Njegov mandat bit će dodijeljen Samiru Baćevcu iz SDA. Ostavku je podnio i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Vojin Mitrović zbog imenovanja na poziciju ministra komunikacija i prometa BiH. U državnu zakonodavnu vlast na njegovo mjesto sjest će Sanja Vulić iz SNSD-a.

Što se tiče drugih kandidata koji još nisu podnijeli ostavke, a izabrani su u Vijeće ministara BiH, iz CIK-a su nam rekli da će u roku od 15 dana, ukoliko izabrani funkcioneri ne podnesu ostavku, CIK po službenoj dužnosti utvrditi prestanak mandata na nespojivim dužnostima i dodijeliti mandate sljedećim kvalifikovanim kandidatima.

Ostavke još uvijek nisu podnijeli novi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je obnašao funkciju delegata u Domu naroda PSBiH, kao i novi zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, a koji je na prošlogodišnjim izborima dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Umjesto Radončića, mandat delegata u Domu naroda PSBiH trebao bi dobiti Munib Jusufović, a Jusufovićev mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović. Kompenzacijski mandat Mije Krešića u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH trebao bi dobiti idući kandidat s kompenzacijske liste HDZ-a BiH, a to je predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mario Mikulić.