|

U Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi izrađen Cvijet Srebrenice

U Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi izrađen Cvijet Srebrenice
1.857
Autor: E.S.
19.6.2019. u 14:05
4
komentara
1,8k

dijeljenja
U Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi izrađen Cvijet Srebrenice
Uoči obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici u Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi izrađen je Cvijet Srebrenice.
Općina Bosanska Krupa osmislila je i finansirala ovaj projekt, a u realizaciji ideje, odnosno izradi cvijeta, pomoglo je JKP "10. juli".

Cvijet koji se nalazi u administrativnom središtu općine sastoji se od jedanaest bijelih latica i zelenog tučka, u koje je zasađeno oko 1.400 sadnica bijelih bukvina. Izrađen je od prirodnih materijala koji će se održavati, obnavljati i prilagođavati godišnjim dobima.

Cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanje" je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost, odnosno simbolizira nevino stradale žrtve genocida, dok zelena boja koja se nalazi u središtu cvijeta predstavlja nadu i buđenje te nosi poruku da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju, Evrope i svijeta probude i nikada ne zaborave strahote genocida koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...