Nedopustiva greška
237

U Parku nacija u Lisabonu od 1998. stoji karta prepolovljene teritorije BiH, studenti traže ispravku

Klix.ba
Još od održavanja Svjetske izložbe (EXPO) 1998. godine, u Parku nacija u Lisabonu pored zastave BiH stoji i karta naše države na kojoj nisu predstavljene njene prave, međunarodno priznate granice.

Tačnije, teritorija BiH je pogrešno ucrtana i prepolovljena. Ranije su stanovnici BiH slali otvorena pisma premijeru Portugala u kojem su tražili da se načinjena greška ispravi, međutim, to nikada nije učinjeno. Iz istog razloga, oglasio se i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

U otvorenom pismu koje je SPUS uputio Ambasadi Portugala u BiH ponovo je navedeno da je teritotrija BiH pogrešno označena te da zahtijevaju da se ta greška putem nadležnih organa otkloni.

"Veliki broj bh. studenata koji borave u Portugalu, usljed studentskih razmjena ili nekim drugim prilikama, obratili su se Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS), kako bi skrenuli pažnju na ovu veliku grešku i zatražili njeno hitno otklanjanje. S obzirom na veoma dobre prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Portugala, vjerujemo da je ovo bila nenamjerna greška, koja će biti što prije ispravljena, a naši prijateljski odnosi još više učvršćeni", navodi se u pismu.

Iz SPUS-a su pozvali sve studente iz naše države da se bore u svakom dijelu svijeta za BiH, a time i za ljepšu budućnost njenih građana. Dodali su da su uspješni mladi ljudi najbolji ambasadori i da uvijek trebaju nastojati svoju državu predstavljati na najljepši način.