VSTV BiH
0

U padu priliv pritužbi na rad sudaca i tužitelja

FENA
Najnoviji statistički podaci za prvo polugodište 2008. godine pokazuju tendenciju smanjenja ukupnog broja zaprimljenih pritužbi protiv sudaca i tužitelja, saopćeno je danas iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) mjesečno je primao u prosjeku 103 pritužbe, što iznosi ukupno 620 pritužbi u prvom polugodištu 2008. godine. Od ukupnog broja primljenih i iz prethodnog perioda neriješenih pritužbi, UDT je riješio 791 pritužbu, tako da su u radu ostale 1.353 neriješene pritužbe.

Kako su tri disciplinska tužitelja podnijela ostavku, osoblje UDT-a bilo je suočeno sa problemom odnosa broja predmeta u radu i brojem osoblja.

UDT je u prvom polugodištu 2008. godine pokrenuo 13 istraga po službenoj dužnosti, a većina ovih istraga je pokrenuta na osnovu informacija iz medija.

Ukupno pet disciplinskih tužbi je podneseno disciplinskim komisijama Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH), a među pravosnažno izrečenim disciplinskim mjerama su i dvije mjere razrješenja s dužnosti.

Značajan je broj riješenih pritužbi u prvoj polovini 2008. godine odbačen kao neosnovan, što je dijelom uzrokovano nepoznavanjem stvarne nadležnosti UDT-a.

Podnositelji pritužbi u najvećoj su mjeri bili nezadovoljni odlukama sudaca i tužitelja, a ne njihovim ponašanjem koje bi bilo protivno profesionalnim i etičkim normama.

Podnositelji pritužbi su nerijetko u svojim pritužbama zahtijevali pravnu pomoć, utjecaj na ubrzanje, tijek i rezultat sudbenog ili tužiteljskog postupka, što nije u nadležnosti UDT-a. UDT i VSTVBiH ne mogu mijenjati niti jednu sudsku/tužiteljsku odluku, niti mogu davati pravne savjete pojedincima ili intervenirati u predmetu uime bilo koje od stranaka.