BiH
0

U ovoj godini za BiH 62 miliona eura predpristupne pomoći Evropske unije

FENA
Bosna i Hercegovina od 2007. dobiva pomoć Evropske unije iz nove budžetske linije pod nazivom Predpristupni instrument (IPA), te novac namijenjen našoj zemlji za ovu godinu iznosi 62,1 milion eura.

Kako je FENI pojasnio glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u BiH Frano Marojević, IPA je budžet koji EU nudi svim zemljama u predpristupnoj fazi i zamijenit će dosadašnju budžetsku liniju CARDS.

Generalni prioriteti IPA budžeta su demokracija i jačanje sistema pravosuđa, ljudska prava, reforma javne uprave, ekonomska reforma, jačanje civilnog društva, te pomirenje i regionalna saradnja.

Marojević ističe kako BiH neće imati pristup svim dijelovima budžeta IPA-e, pošto nije formalno kandidat za članstvo u EU. To je status kandidata koji se stječe tek nakon zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te kada se zemlja prijavi za samo članstvo u EU.

IPA se sastoji od pet elemenata za finansiranje - pomoć u tranziciji i jačanje institucija, prekogranična saradnja, regionalni razvoj, jačanje ljudskih resursa, te razvoj ruralnih dijelova.

BiH će dobijati novac iz prvih dviju finansijskih komponenti, dok su ostale tri komponente otvorene samo zemljama koje su formalno kandidati za članstvo u EU, kazao je Marojević.

Planirano je da se budžet IPA-e povećava svake godine, pa se očekuje da 2009. ovaj budžet za našu zemlju iznosi oko 90 miliona eura.