{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Osmangaziju gradit će se Sebilj kao Baščaršijski

F
16.8.2007. u 13:30
0
0
U Osmangaziju gradit će se Sebilj kao Baščaršijski
0
U Osmangaziju gradit će se Sebilj kao Baščaršijski
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Mustafa Resić i načelnik Općine Osmangazi Bursa iz Turske Recep Altepe potpisali su danas Povelju o prijateljstvu ove dvije općine. Zbog vidne sličnosti između dvije općine, odlučeno je da će se u Osmangaziju izgraditi Sebilj kao naš baščaršijski.
U kreiranju Povelje i aktivnosti koje su dovele do njenog potpisivanja učestvovali su članovi općinskih vijeća dviju općina te ambasador Republike Turske u BiH Bulent Tulun koji je istakao kako Osmangazi i Stari Grad zaslužuju ovaj svečani čin zbog stvari koje su im zajedničke.

"Ove dvije općine dijele historiju i običaje a saradnja će se posebno razvijati na prijateljskom i ekonomskom planu", kazao je ambasador Tulun.

Načelnici općina potpisnica su kazali kako je ova Povelja nastavak tradicionalno dobrih odnosa između BiH i Turske te da će se u okviru svojih nadležnosti zalagati za stvaranje još čvršćih veza između dvije zemlje.

Bursa i Sarajevo, rečeno je danas prilikom potpisivanja Povelje, imaju mnogo zajedničkih karakteristika: historija, kultura, običaji. Kako bi ta sličnost bila očitija te kao simbol vječnog prijateljstva između općina Osmangazi i Stari Grad, načelnik Altepe najavio je gradnju sebilja u središtu ove turske općine.

"Za izgradnju sebilja u Osmangaziju koristit ćemo projekt Sebilja na Baščaršiji", najavio je Altepe te primio od Resića nacrte za izgradnju.

Delegacija Općine Osmangazi u Sarajevu boravi od 14. augusta, a u toku posjeta koji će zvanično biti završen sutra, obišli su historijske lokacije na području Sarajeva te vezirski grad Travnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: