Značajna postignuća
116

U Oružane snage BiH u 2018. primljeno 595 vojnika i 126 oficira i podoficira

Piše: Dž. L.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Oružane snage Bosne i Hercegovine su 2018. godinu zabilježile kao najuspješniju godinu kada je riječ o obuci od samog osnivanja vojske naše zemlje, kazali su zvaničnici OSBiH na današnjoj godišnjoj konferenciji u Domu OSBiH u Sarajevu.

Na današnjoj konferenciji govorilo se o rezultatima i postignućima OSBiH u 2018. godini te izazovima i očekivanjima u 2019. godini.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić kazao je kako je obuka u miru najznačajnija i osnovna funkcija oružanih snaga.

"OSBiH su zasigurno vojska koja s najmanje resursa postiže izvanredne rezultate. Teško da je neka zemlja u okruženju imala i ima stepen obučenosti kao naši vojnici. Oni su osposobljeni, po automatizmu, za jedno kvalitetno i profesionalno reagovanje, onako kako od njih zahtijevaju misije, bilo da je riječ o borbenim ili nekim drugim operacijama. Kada nastanu neke vanredne okolnosti, naši pripadnici ne pitaju ni šta ćemo, ni kako ćemo. O našim pripadnicima govori se sa najvećim pijetetom obučenosti i osposobljenosti", kazao je Jusić.

Prema riječima načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnika Senada Mašovića, plan obuke Oružanih snaga BiH u potpunosti je realizovan za 2018. godinu. Rezultati obuke i efekti koji su postignuti kroz obuku, kaže Mašović, jasno govore da je prošla godina bila najuspješnija od formiranja OSBiH, kada je riječ o obuci.

"U prilog svemu ovome govore jasni pokazatelji. Jedan od najbitnijih efekata unapređenje kapaciteta i sposobnosti, ali i interoperabilnosti OSBiH je učešće na međunarodnim vježbama. U 2018. godini Oružane snage BiH su učestvovale na deset međunarodnih vježbi sa više od 180 pripadnika. Uporedo s tim su intenzivno radile na realizaciji obuke u BiH. Realizovali smo tri vježbe bataljonskog nivoa na kojima je učestvovalo više od 1.700 pripadnika OSBiH iz cijele države. Ponosni smo i na činjenicu da smo dobili 11 deklarisanih jedinica za ocjenjivanje operativnih sposobnosti po NATO OCC E&F konceptu. Ovo samo po sebi govori da je 11 jedinica OSBiH po svom kapacitetu, sposobnostima i nivou obučenosti u potpunosti na nivou onoga što NATO očekuje i što podrazumijeva NATO koncept operativnih sposobnosti", istakao je Mašović.

Pripadnici OSBiH i prošle godine su prošli razne edukacije, seminare i dodatne obuke, kako unutar BiH tako i u inozemstvu. Na 95 različitih aktivnosti van BiH učestvovalo je 208 pripadnika OSBiH, dok je na raznim edukacijama u centrima za obuku OSBiH učestvovalo 1.040 pripadnika OSBiH na više od 30 različitih događaja.

U 2018. godini osam pripadnika OSBiH se edukovalo na strateškom nivou edukacije, 21 pripadnik na različitim komandno-štabnim nivoima edukacije, na vojnim akademijama širom svijeta 184 pripadnika OSBiH, dok se deset pripadnika edukovalo za potrebe razvoja podoficirskog kora.

U centrima za obuku OSBiH tokom 2018. godine stvorili su se uslovi za primanje 595 vojnika, 61 podoficira i 65 oficira.

"Iako smo se suočavali s nizom problema finansijske prirode, adekvatnog stepena realizacije plana nabavki za potrebe OSBiH, mi smo kroz entuzijazam i profesionalan pristup došli do toga da je 2018. najbolja kada je riječ o obuci OSBiH. Očekujemo od nadležnih institucija bolji budžet koji podrazumijeva razumijevanje potreba OSBiH, a koji imaju direktnu implikaciju na implementaciju plana modernizacije, razvoj boljih kapaciteta za obuku i boljih uslova za život i rad pripadnika OSBiH", dodao je Mašović.

Nakon današnje konferencije očekuje se definiranje prioriteta za jedinice Oružanih snaga BiH za ovu godinu.