|

U Oružane snage BiH u 2018. primljeno 595 vojnika i 126 oficira i podoficira

U Oružane snage BiH u 2018. primljeno 595 vojnika i 126 oficira i podoficira
116
Piše: Dž. L.
5.3.2019. u 13:13
27
komentara
116

dijeljenja
1/8 Foto: M. O./Klix.ba
2/8 Foto: M. O./Klix.ba
3/8 Foto: M. O./Klix.ba
4/8 Foto: M. O./Klix.ba
5/8 Foto: M. O./Klix.ba
6/8 Foto: M. O./Klix.ba
7/8 Foto: M. O./Klix.ba
8/8 Foto: M. O./Klix.ba
Oružane snage Bosne i Hercegovine su 2018. godinu zabilježile kao najuspješniju godinu kada je riječ o obuci od samog osnivanja vojske naše zemlje, kazali su zvaničnici OSBiH na današnjoj godišnjoj konferenciji u Domu OSBiH u Sarajevu.
Na današnjoj konferenciji govorilo se o rezultatima i postignućima OSBiH u 2018. godini te izazovima i očekivanjima u 2019. godini.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić kazao je kako je obuka u miru najznačajnija i osnovna funkcija oružanih snaga.

"OSBiH su zasigurno vojska koja s najmanje resursa postiže izvanredne rezultate. Teško da je neka zemlja u okruženju imala i ima stepen obučenosti kao naši vojnici. Oni su osposobljeni, po automatizmu, za jedno kvalitetno i profesionalno reagovanje, onako kako od njih zahtijevaju misije, bilo da je riječ o borbenim ili nekim drugim operacijama. Kada nastanu neke vanredne okolnosti, naši pripadnici ne pitaju ni šta ćemo, ni kako ćemo. O našim pripadnicima govori se sa najvećim pijetetom obučenosti i osposobljenosti", kazao je Jusić.

Prema riječima načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnika Senada Mašovića, plan obuke Oružanih snaga BiH u potpunosti je realizovan za 2018. godinu. Rezultati obuke i efekti koji su postignuti kroz obuku, kaže Mašović, jasno govore da je prošla godina bila najuspješnija od formiranja OSBiH, kada je riječ o obuci.

"U prilog svemu ovome govore jasni pokazatelji. Jedan od najbitnijih efekata unapređenje kapaciteta i sposobnosti, ali i interoperabilnosti OSBiH je učešće na međunarodnim vježbama. U 2018. godini Oružane snage BiH su učestvovale na deset međunarodnih vježbi sa više od 180 pripadnika. Uporedo s tim su intenzivno radile na realizaciji obuke u BiH. Realizovali smo tri vježbe bataljonskog nivoa na kojima je učestvovalo više od 1.700 pripadnika OSBiH iz cijele države. Ponosni smo i na činjenicu da smo dobili 11 deklarisanih jedinica za ocjenjivanje operativnih sposobnosti po NATO OCC E&F konceptu. Ovo samo po sebi govori da je 11 jedinica OSBiH po svom kapacitetu, sposobnostima i nivou obučenosti u potpunosti na nivou onoga što NATO očekuje i što podrazumijeva NATO koncept operativnih sposobnosti", istakao je Mašović.


Pripadnici OSBiH i prošle godine su prošli razne edukacije, seminare i dodatne obuke, kako unutar BiH tako i u inozemstvu. Na 95 različitih aktivnosti van BiH učestvovalo je 208 pripadnika OSBiH, dok je na raznim edukacijama u centrima za obuku OSBiH učestvovalo 1.040 pripadnika OSBiH na više od 30 različitih događaja.

U 2018. godini osam pripadnika OSBiH se edukovalo na strateškom nivou edukacije, 21 pripadnik na različitim komandno-štabnim nivoima edukacije, na vojnim akademijama širom svijeta 184 pripadnika OSBiH, dok se deset pripadnika edukovalo za potrebe razvoja podoficirskog kora.

U centrima za obuku OSBiH tokom 2018. godine stvorili su se uslovi za primanje 595 vojnika, 61 podoficira i 65 oficira.

"Iako smo se suočavali s nizom problema finansijske prirode, adekvatnog stepena realizacije plana nabavki za potrebe OSBiH, mi smo kroz entuzijazam i profesionalan pristup došli do toga da je 2018. najbolja kada je riječ o obuci OSBiH. Očekujemo od nadležnih institucija bolji budžet koji podrazumijeva razumijevanje potreba OSBiH, a koji imaju direktnu implikaciju na implementaciju plana modernizacije, razvoj boljih kapaciteta za obuku i boljih uslova za život i rad pripadnika OSBiH", dodao je Mašović.

Nakon današnje konferencije očekuje se definiranje prioriteta za jedinice Oružanih snaga BiH za ovu godinu.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...