BiH
58

U Orašju najpotrebnija pomoć psihijatara i psihologa

Piše: E.S.H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Orašju se danas nastavlja akcija čišćenja nakon poplava. Uklanjaju se uginule životinje, čiste se stambeni objekti, a situacija u Općoj bolnici Orašje je zadovaljavajuća, potvrdila je za Klix.ba direktorica bolnice doktorica Ružica Vukić.

Prethodnih dana se mogao očekivati povećan priliv pacijenata sa crijevnim infekcijama, ali kako nam je rekla doktorica Vukić, stanje je mnogo bolje nego se očekivalo.

"Nemamo povećan broj pacijenata sa crijevnim infekcijama. Čiste se dvorišta i kuće u kojima je bila voda, a obećano je da će nam doći deset timova iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji će uz našeg epidemiologa, sanitarne inspektore, članove Civilne zaštite i veterinare obići poplavljena područja", dodala je direktorica oraške bolnice.

Najveći broj pacijenata je sa psihičkim reakcijama i konstantno im se pruža pomoć psihijatra i psihologa koji radi u prihvtanom centru 24 sata.

"Ovi pacijenti su već od ranije imali podloge za nastanak psihoza, tako da sada kad su izgubili sve, u kolektivnom stanovanju su reagovali na kompletnu situaciju. Izdvojeni su u sobe u kojima imaju nadzor psihijatra i adekvatnu terapiju", istakla je naša sagovornica.

Na odjelu za pedijatriju je zadržano nekoliko mališana sa slučajevima stomačne viroze. Samo jedan pacijent je upućen na Zarazni odjel u Tuzlu, jer su ljekari posumnjali na zaraznu bolest leptospirozu.

"To je specifična bolest koja se javlja u močvarnim područjima, a taj pacijent je alkoholičar, tako da su potrebne detaljne preglede", rekla je doktorica Ružica Vukić.

U bolnici u Orašju je evidentiran i jedan slučaj ujeda zmije. Pacijent je primio vakcinu, a odlučeno je da će se na taj način tretirati ujedi zmija, ukoliko nema nekih većih reakcija. Doktorica Vukić je napomenula da je važno da se ljudi pridržavaju uputa, da hodaju u čizmama, a ne bosi kako bi izbjegli ujede zmija. Problem je i velika količina uginule stoke koja se mora što prije ukloniti. Još uvijek se radi na tome, a do sada je uklonjeno desetine tona.

"Vetrerinari kažu da ne bi trebalo biti velikih problema, jer su uginule zdrave životinje. Eventualni problemi mogu nastati zbog truleži. U nekim selima su uginule životinje već pokupljenje, ali na nekim farmama je uginulo na hiljade životinja i treba to sve pokupiti", ispričala je doktorica Ružica Vukić i napomenula da se u narednom periodu može svašta očekivati, te da će bolnica i dalje biti u službi građana kojima bude potrebna bilo kakva pomoć.