Odluka Kriznog štaba
25

U Općoj bolnici u Sarajevu od 12. januara privremeno će biti obustavljene posjete pacijentima

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Opća bolnica u Sarajevu saopćila je kako će u narednim danima doći do privremene obustave posjeta pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako se navodi, Krizni štab Opće bolnice ovu odluku je donio zbog povećanja broja oboljelih od respiratornih infekcija gornjih dišnih puteva.

Odluka će na snagu stupiti od petka 12. januara.

"Posjete će biti dozvoljene samo za teško oboljele pacijente, uz prethodno odobrenje šefa odjela i maksimalno pridržavanje epidemioloških mjera. Epidemiološka situaciju se prati kontinuirano i donose mjere, a sve u cilju zaštite zdravlja pacijenata i našeg osoblja", saopćeno je iz Opće bolnice.

Prije nekoliko dana objavljena je informacija kako je na području FBiH zabilježen porast broja posjeta ambulantama porodične medicine, zbog respiratornih oboljenja.

Detektirani su virus gripe A i virus gripe B, u porastu je broj oboljenja sličnih gripi, a ima i slučajeva covid-19.

Stručnjaci savjetuju pravovremenu vakcinaciju protiv sezonske gripe i koronavirusa.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa navodi da se za područje Federacije BiH svake godine nabavi oko 30.000 do 40.000 doza vakcine protiv sezonske gripe, koje su dostupne stanovništvu.

"Dvije sedmice nakon vakcinacije, potrebno je za stvaranje zaštite (antitijela). A nikad nije kasno za vakcinaciju protiv gripe. Najvažnija je imunizacija i mjere opće higijene. Osobe koje imaju simptome respiratornih oboljenja trebalo bi da izbjegavaju okupljanja u zatvorenom prostoru jer to može doprinijeti širenju tog oboljenja", naglasio je.