Tri godine radova
693

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" otvoreno Odjeljenje pedijatrije

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
U sarajevskoj Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je otvoreno dugo najavljivano Odjeljenje pedijatrije.

Prilikom ceremonije otvorenja prisutnim zvanicama obratio se direktor bolnice Zlatko Kravić koji je naglasio da projekt nije okončan na vrijeme, ali da se na kraju sve isplatilo.

"Ideja se rodila prije tri godine i rodila se vrlo jednostavno. Naši pedijatri su se žalili da su opterećeni poslom i da je profil kadra ljekara 'stariji' te da će uskoro otići u penziju. Pedijatrija je otvorena uz pomoć Ministarstva zdravstva, ministrice Zilhe Ademaj, ministrice Amele Sofić, Skupštine kantona Sarajevo i Elmedina Konakovića", rekao je Kravić dodavši da su novi pedijatri u Općoj bolnici došli iz raznih krajeva BiH.

"Završili smo radove, kupovinu opreme, a i najtežu stvar - kadar. Mi smo doveli sedam pedijatara od Bihaća do Konjica", kazao je Kravić.

Kako je dodao, sredstva utrošena u osposobljavanje Odjeljenja pedijatrije su oko 2.400.000 konvertibilnih maraka.

Ministrica zdravstva Amela Sofić kazala je da je čin otvorenja Pedijatrije "državnički čin" i da je sretna što Sarajevo sada ima dva takva odjeljenja, čime se razvija pedijatrija u kantonu.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, istakao je da su ključni pokretači zapravo menadžment bolnice i Ministarstvo zdravstva.

"Ovdje svjedočimo da u posljednjih nekoliko godina u menadžmentu Opće bolnice i Ministarstvu zdravstva imamo ozbiljne ljude koji rješavaju jedan veliki društveni problem", kazao je Konaković.